in

10 GODINA NISU MOGLI DA IMAJU DJECE Svetac je uslišio njihovu molitvu, žena je rodila, ali to nije jedino čudo koje se desilo

O pustinjaku Prohoru Pčinjskom se zna da je živio početkom 11. vijeka

O pustinjaku Prohoru Pčinjskom se zna da je živio početkom 11. vijeka.

Još kao mladić otišao je u isposništvo, prvo u nagorički kraj a zatim je utočište našao na planini Kozjak.

Legende kažu da nije vidio ljudsko biće više od 30 godina, sve do susreta sa budućim vizantijskim carem Romanom Četvrtim Diogenom koji je lovio u kozjačkim šumama.

Pustinjak Prohor nije vidio čovjeka 30 godina

Slijedeći ranjenu srnu, vizantijski plemić je pukim slučajem stigao do pećine monaha Prohora, a ovaj mu je tada prorekao da će postati car. Možda bi i Diogen zaboravio na ovaj slučajni susret i proročanstvo isposnika iz pećine da mu se, kada je zaista sjeo na carski tron, u snu nije javio Prohor i rekao mu prekorno: “Ti si zaboravio mene starca”.

Car tada odlazi na Kozjak i traži pećinu gdje su se sreli. Naći će je tek posle duge potrage, a u njoj i posmrtne ostatke starca koji se upokojio.

Još tada su počela da se dešavaju čuda. Prvo već kada je car Diogen riješio da podigne crkvu u Starom Nagoričanu. Kada su, međutim, pokušali da odnesu Prohorove mošti, one su ostale kao prikovane za zemlju. Monah Prohor ni mrtav nije želio da napusti pčinjski kraj. Tako je od riječnog kamena napravljena mala crkva i u nju je položeno tijelo sveca. Više od 200 godina posle toga, nad tom crkvom je sveti kralj Milutin podigao veću bogomolju.

Uslišena molba

– Bračni par koji se bori za potomstvo već devet godina, posjetio je manastir. Nakon nekog vremena su nam telefonirali i podijelili sa nama radost da će postati roditelji. Njihova molitva je uslišena i samo je jedna u nizu – kaže monah Justinijan.

PROČITAJTE  ISKUSTVA U SVIJETU Da li su djeca rizična za širenje korone u školama

Monah ovog manastira Justinijan kaže za da se čuda dešavaju iz dana u dan i da Sveti Prohor uslišuje molitve vjernika gotovo neprestano.

Prema njegovim riječima, Sveti Prohor Pčinjski je jedini svetitelj u Srpskoj pravoslavnoj crkvi koji neprestano toči sveto miro iz svetih moštiju. Mnogi vjernici dolaze da se poklone svecu i vide ovo čudo.

Prepričavaju se razna iskustva vjernika, mnogi kažu da čim nogom kroče u zidine manastira, osjete nevjerovatan mir. Nestaju brige, glavobolje i nedoumice koje razaraju duh i tijelo. Monasi manastira vole da čuju i zabilježe utiske vjernika, mole se za njih i njihove porodice.

Autor: Krtice.net

Ne piju više ni kap alkohola: Nekad raskalašene zvijezde odlučile su se na potpuno trijezan život

Šako Polumenta ponovo u središtu skandala: Insistirao je da dođem kod njega, nudio se*s sa diskrecijom