in

10 najvećih dječjih strahova

Strahovi su neizbježan dio života. Često su povezani s fazama u razvoju svakog djeteta. Smisao straha je da nas štiti od opasnosti i uči nas oprezu

Strahovi su neizbježan dio života. Često su povezani s fazama u razvoju svakog djeteta. Smisao straha je da nas štiti od opasnosti i uči nas oprezu. Djeca ga često za mnoge stvari nemaju pa ih za to vrijeme štiti strah roditelja. Tako uče što je opasno, a što nije. Šta izaziva strah i šta treba napraviti kada preraste u poremećaj koji ometa razvoj mališana?

Strahovi povezani s razvojem prate najčešće promjene u životu djeteta. Na primjer majka je izašla u park s jednogodišnjom djevojčicom koja se po prvi put odvaja od nje da bi istražila zanimljivu ljuljačku. Vrlo brzo djevojčica se uplaši da će izgubiti majku i vraća joj se uz plač. Na taj način joj je strah omogućio da istraži novu stvar, ali da se pritom ne izgubi. Sličan proces se događa i sa starijim djetetom. Dječak prvi puta ostaje sam na nekom sportu. Nakon što se majka ponovno vrati, strah kojeg je dijete osjećalo zamjenjuje osjećaj ponosa i dječak je time napravio još jedan korak u odrastanju.

PROČITAJTE  10 najgorih imena za djecu koja ste ikad čuli: Ovo pod rednim brojem 4 će vas ostaviti bez riječi

Promjene u odrastanju mnoge djece su polazak u vrtić, školu, ulazak u pubertet. Mnogi od razvojnih strahova odjednom nestaju kad dijete prođe spomenutu fazu i navikne se na novu situaciju. Naravno sve to ne prolazi bez roditelja ili djetetu važnih bliskih ljudi. Njihova blizina je vrlo važna jer ako ih nema strahovi mogu postati preveliki i razvući se.

Deset najčešćih strahova kod djece:

-Mrak

-Odvajanje

-Gubitak ljubavi

-Čudovišta i provalnici

-Životinje

-Voda

-Pogreške

-Bolest i smrt

-Samostalnost

-Doktor

Roditelji kao sigurno sidro

Kad mališani osjećaju strahove, roditelji se trebaju odmah uključiti makar strahovi izgledali smiješni, nebitni ili iracionalni. Strahovi su dio razvoja i da ne bi prerasli u poremećaj, roditelji moraju primjereno reagirati. To ne znači da im strahove treba “oduzeti”. Naprotiv njih treba doživjeti pa se naučiti nositi s njima i na kraju ih pobijediti. I to uz mnogo roditeljske podrške, zagrljaja, razgovora i pažnje.

PROČITAJTE  Dječak ima tri godine, 109 centimetara i prava je senzacija na internetu

Neka dijete osjeća da ga shvatate ozbiljno i da mu želite pomoći da pobijedi strahove. Možete zajedno crtati strahove, izrađivati figure od plastelina, ispričati mu priču s istim strahom, ali s pozitivnim krajem, igrati se uloga ili čitati prigodne slikovnice. Sigurno iz rukava možete izvući i vlastitu priču kad ste prije osjećali sličan strah. Tako pokazujete djetetu da ste strah savladali i da ono to isto tako može.

Teži poremećaji uzrokovani strahovima

Strahovi koji ostanu neprepoznati i bez podrške roditelja mogu se pretvoriti u ogromna “čudovišta” te kasnije dovesti do težih poremećaja kao što je depresija. Događaji koji ih mogu izazvati su smrtni slučajevi, razdvajanje roditelja, teške bolesti u porodici. Također fizičko kažnjavanje, zlostavljanje ili emocionalno zanemarivanje mogu izazvati strahove koji prelaze u poremećaje. Katkad se djetetovo ponašanje, koje je u strahu, tumači kao nezainteresiranost i nedostatak motivacije, a katkad djeca duži vremenski period pokazuju zabrinutost za svakodnevne događaje, napeta su, preburno reagiraju i žale se na bolove u trbuhu ili glavi. Kod starije djece se jači strahovi manifestiraju kroz ubrzani puls, znojenje, trzanje tijela, mucanje, tikove. Pojave li se ovakvi znakovi da se s djetetom nešto događa, svakako potražite pomoć psihologa. On će vas uputiti kako adekvatno pomoći djetetu.

Autor: Krtica.net

UKINUTO VANREDNO STANJE ODLUKOM SKUPŠTINE SRBIJE Nema više policijskog časa, a evo koje MJERE OSTAJU!

ZA 4 MINUTA OSTALA BEZ OBA SINA Potresna ispovjest majke nastradale braće tjera tugu u srca