in

10 trikova kuhara s kojima će hrana imati okus kao iz restorana

Bez obzira pripremate li se za pečenje odreska ili cijelog pileta u pećnici, uzmite papirnate ručnike i njime osušite meso prije termičke obrade…

1. Posolite
Kuhate bezokusnu hranu? Ne zaboravite je odgovarajuće posoliti. Profesionalni kuhari vjeruju da će hrana imati bolji okus ako pomalo solite tokom cijelog procesa kuhanja, a ne samo jednom na kraju.

2. Pošećerite
Još uvijek niste zadovoljni svojim okusom? Stavite malo šećera u hranu! Šećer će imati osobiti efekt ako pripremate umak temeljen na rajčicama koje nisu u sezoni (i nedostaje im prirodne slatkoće). Šećer će unaprijediti okus i pečenih mrkvi ili cvekle.

3. Dodajte malo maslaca pred kraj kuhanja
Restoranski umaci su uvijek sjajni i gusti jer im kuhari pred kraj termičke obrade dodaju komadić hladnog maslaca. Pokušajte.

4. “Marinirajte“ meso u slanoj vodi
Znate li zašto je piletina i puretina sočnija u restoranu? Zato što profesionalni kuhari potapaju meso u slanoj vodi prije termičke obrade kako bi ga omekšali i učinili ga još slasnijim.

Dobri kandidati za ovaj postupak su komadi mesa koji inače imaju manje masnoće poput pilećih ili purećih prsa te svinjskih kotleta, a u slanu vodu možete ubaciti čak i kozice.

5. Osušite meso prije pečenja
Bez obzira pripremate li se za pečenje odreska ili cijelog pileta u pećnici, uzmite papirnate ručnike i njime osušite meso prije termičke obrade. Uklonite li višak vlažnosti u odabranoj namirnici, zajamčit ćete si hrskavije pečeno meso.

6. “Odmorite“ meso prije rezanja
Nakon pečenja nemojte meso odmah razrezati već ga pustite da se “odmori“. Meso se obično „odmara“ otprilike pola vremena od sveukupno utrošenog vremena za termičku obradu. Tokom “odmora“ sokovi se stabiliziraju u pečenju zbog čega ćete svojim ukućanima i prijateljima servirati sočnije meso.

PROČITAJTE  Ne komplikuju život već uživaju u njemu: Mlađim muškarcima su zrele žene neodoljive iz 7 razloga

7. Tostirajte začine i orašaste plodove
Prije nego što počnete kuhati tostirajte orašaste plodove u pećnici, a začine poput kumina, kardamoma ili kumina zagrijte u tavi. Na taj način otpustit ćete njihova prirodna ulja te pojačati njihov okusni profil. Tek onda ih dodajte svojih slanim i slatkim kreacijama.

8. Dodajte malo limunovog soka
Nevjerojatno je koliko će malo svježe iscijeđenog limunova soka unaprijediti okus vašeg obroka. Bez obzira imate li na tanjuru povrće kuhano na pari ili tunu iz konzerve, dodajte im malo soka limuna. Oduševit ćete se rezultatima.

9. Pazite na temperaturu
Neke namirnice bolje je kuhati na niskoj temperaturi kako bi održale svoju sočnost. Jaja su finija ako ih kuhate postepeno i polako.

10. Uložite novac u dobra kuhinjska pomagala
Profesionalni kuhari paze na svoje noževe jer znaju da im samo kvalitetna pomagala jamče dobro odrezano i pripremljeno jelo. Isplati se uložiti novac u kvalitetna kuhinjska pomagala i posuđe.

Autor: A. P.

Make-up trendovi koji dokazuju da ljeto nije otkazano!

Ljubavni savjet koji trebate čuti – prema horoskopskom znaku