in

Reditelji na sudu zbog Dare i Rade

Polemike oko toga da li je priča u filmu “Dara iz Jasenovca” Predraga Gage Antonijevića plagijat scenarija Arsena Diklića za “Djecu Kozare” po kojoj reditelj Lordan Zafranović već decenijama pokušava da snimi svoje ostvarenje rasplet će, po svemu sudeći, dočekati pred sudom, piše portal Nova.rs.

Nakon što je dramska spisateljica Biljana Srbljanović objavila na svom nalogu na Facebooku paralele između likova, motiva i scena u filmu “Dara iz Jasenovca” i scenarija Arsena Diklića za “Djecu Kozare”, pokrenula se žustra polemika u javnosti oko toga da li i koliko liče ova dva ostvarenja. Reditelj “Dare” Predrag Gaga Antonijević ističe da je scenario Nataše Drakulić po kom je snimao film autentičan i da je Zafranovića u junu prošle godine tužio za “klevete raznih vrsta”, a između ostalog i zbog optužbi za plagiranje scenarija za “Djecu Kozare”.

 

Bili smo zaista iznenađeni i zaprepašteni da je neko uzeo potpuno istu temu

Zafranović je na televiziji Nova S jučer rekao da će pitanje o “fascinantnim podudarnostima” između Diklićevog scenarija i filma “Dara iz Jasenovca” postaviti pravnici.

– Ako se dokaže da je to uzeto iz scenarija Diklića, porodica Diklića – i ja u onom dijelu gdje sam bio saradnik na tom tekstu – trebalo bi da dobiju neku zadovoljštinu, ali, naravno, to je sve u rukama pravnika i oni bi trebalo da kažu u čemu se radi. Meni je to strano, ali neka podudarnost koja je fascinirajuće da se mogla desiti u tako kratkom vremenu, takvom brzinom je to napravljeno da nas je dovelo pred svršen čin. Bili smo zaista iznenađeni i zaprepašteni da je neko uzeo potpuno istu temu, da je uzeo iste likove, da je uzeo ista mjesta i teritorije gdje se dešava, isto vrijeme kada se film dešava. Da je uzeo sve, zapravo. Bili smo jednostavno fascinirani da je to moguće. Ali ne odustajemo, mi radimo svoj posao – rekao je Zafranović, reditelj filma o Jasenovcu sa djevojčicom Radom u središtu priče.

PROČITAJTE  Italija uskoro otvara granice u pokušaju spašavanja turizma

Kada pričamo o filmovima “Dara iz Jasenovca” i “Djeca Kozare”, treba istaći dva momenta, ukazuje za Nova.rs advokat Vladimir Gajić koji zastupa reditelja Lordana Zafranovića.

Prvi je, kako naglašava, taj što je reditelj “Dare iz Jasenovca” Predrag Gaga Antonijević tužio za naknadu štete Lordana Zafranovića nakon što je gostujući u emisiji na Drugom programu Radio Beograda “izrazio sumnju da je došlo do nezakonitnih preuzimanja ideja iz scenarija njegovog filma ‘Djeca Kozare’ za koji se 20 godina sprema da ga snimi”.

– To je bilo u junu prošle godine i moj klijent je iznio sumnje u vezi sa tim filmom mnogo prije njegovog prikazivanja. A iznio ih je zato što je Antonijević bio čak u jednom trenutku predsjednik komisije koja je odbila da uvrsti “Djecu Kozare” među one filmove koji će biti pomognuti iz budžeta Srbije da budu snimljeni – objašnjava Gajić, koji je odgovorio na tužbu i prvo ročište je zakazano za 30. juni.

 

Podnijet ćemo tužbu protiv reditelja Gage Antonijevića

Drugi momenat je, nastavlja, što sada imaju scenario filma “Dara iz Jasenovca”, koji je i prikazan, pa će vidjeti sa ekspertima da li je došlo do plagiranja.

– Ako jeste, podnijet ćemo tužbu protiv reditelja Gage Antonijevića i vlasnika tog filma. Odnosno, Lordan Zafranović, kao i porodica, odnosno nasljednici scenariste Arsena Diklića. Ali prvo treba da utvrdimo sve činjenice, a za to je potrebno vrijeme – kaže sagovornik Nove.rs.

Gajić dodaje da je “Daru iz Jasenovca” gledao pola sata, tako da ne može da poredi sa scenarijem “Djece Kozare”.

– Lično, film mi je bio tanak, površan. Koliko sličnosti postoji u ova dva scenarija, utvrdit će eksperti – zaključuje Gajić.

Autor: Krtica.net

Naučnici sve više uvjereni da vakcinisane osobe ne mogu prenositi koronavirus

Ova tri horoskopska znaka će se na proljeće zaljubiti kao nikada prije!