in

44 telefona kriju dokaze protiv Velje Nevolje: Policajci povraćali kad su ih otvorili

Čak 44 telefona zaplijenjena su od pripadnika grupe Veljka Belivuka. Svi su poslati na vještačenje kako bi se eventualno otkrili novi dokazi koji bi Velju Nevolju doveli u vezu sa zločinima za koje se sumnjiči.

Veljko Belivuk, poznatiji kao Velja Nevolja, uhapšen je 4. februara kada je u zoru, u automobilu “smart”, išao ka Rudniku, gdje je planirao da spali dokaze. Paralelno sa njegovim hapšenjem, u Beogradu i Srbiji odvijale su se akcije privođenja pripadnika njegove grupe, piše Blic.

Belivuku, ali i njegovim saradnicima, zaplijenjeni su automobili, ali i mobilni telefoni – čak 44. Kriptovani uređaji, koji su oduzeti po nalogu Tužilaštva za organizovani kriminal, poslati su na vještačenje kako bi se pronašli snimci i slike počinjenih krivičnih djela, kao i komunikacija između pripadnika grupe u kojoj pričaju o zločinima.

Ministar policije Aleksandar Vulin je naveo da su ti uređaji sada dekodirani, kao i da su u njima nađeni brojni dokazi krivičnih djela. Za neke od tih krivičnih djela se znalo da ih je počinila Belivukova grupa, a za neke je tek otkriveno da su njihovo djelo. Telefoni su dekodirani uz pomoć uređaja visoke tehnologije koji su dobavljeni iz inostranstva.

Zasad je poznato da je policija već otkrila brojne ovakve dokaze protiv Belivukove grupe na njihovim telefona. To potvrđuju dosad objavljeni i prisluškivani telefonski razgovori između Belivuka i pripadnika njegove kriminalne grupe, u kojima pričaju o planiranju likvidacije Milana Ljepoje, vođe “Pink Pantera”. Ljepoja je, kako se vjeruje, brutalno ubijen u Veljinoj vikendici u Ritopeku, jer se “previše osilio” i “želi da preuzme Niš”.

Otkrivene su i fotografije mučenja i zvjerskog iživljavanja nad Belivukovim žrtvama koje su pripadnici njegove grupe slali najodanijim “vojnicima”, ali i suparničkim grupama, kao posljednju opomenu i podsetnik šta se dogodi onima koji im stanu na put.

PROČITAJTE  KONAČNO! Dr Kon saopštio sjajne vijesti, ali ima problem...

Na fotografijama koje su slane preko zaštićene mreže “Skaj” vide se tijela na kojima se jasno prepoznaju tragovi mučenja. Ipak, na slikama se ne vide počinioci ovih stravičnih krivičnih djela.

Kako je Blic pisao, telefoni Velje Nevolje i njegovih “vojnika” imali su šifrovanu aplikaciju “Skaj” koja koristi šifrovane podatke koji su praktično nemogući za “provaljivanje”, jer koriste posebnu vrstu zaštite. Čak je moguće i da se unošenjem posebne šifre izbrišu trajno svi podaci koji su poslati preko ove aplikacije.

Upravo zbog toga je posebno popularna kod kriminalaca, koji plaćaju preko 1.000 evra za “ajfon 7” sa tromjesečnom pretplatom na “Skaj”. Inače, za aktivaciju licence za ovu aplikaciju potrebno je izdvojiti od 600 do 2.000 evra.

Ova aplikacija je postala naročito popularna nakon zatvaranja EncroChat sistema koji su zapadne obavještajne službe hakovale prije nekoliko godina i to javno obznanile, otvarajući novu eru u borbi protiv organizovanog kriminala.

Na teritoriji Srbije otkriven je i novi, tzv. vračarski klan, čiji su članovi trenutno u bjekstvu. Prema operativnim saznanjima, oni su blisko sarađivali sa Veljkom Belivukom i Markom Miljkovićem, prenijeli su mediji.

Nikola Vušović, zvani Džoni, koji važi za saradnika kavačkog klana u Beogradu, navodno je namjeravao da sa svojom grupom preuzme poslove Velje Nevolje, pišu beogradski mediji.

Kako se nezvanično saznaje, upravo je mladi ogranak kavačkog klana s Nikolom Vušovićem Džonijem na čelu navodno planirao da preuzme Belivukove poslove i njegovu kriminalnu mrežu u Beogradu i Srbiji. Navodno, Vušović se trenutno nalazi u Španiji.

Autor: Krtica.net

Mama dječaka raskrinkala korona dernek u Šapcu

Bob Marley: Kako da voliš ženu