in

Abazović bi ipak sarađivao sa Đukanovićem pod ovim uslovom: Albanac mijenja “pravila igre”!

Kako Abazović misli zaštititi sve vjere i nacije u multietničkoj Crnoj Gori ukoliko vlast bude pravio sa strankama čije su pristalice nacionalistički nastrojene, za sada nije jasno

Dritan Abazović, mladi crnogorski političar albanske nacionalnosti i bivši student Univerziteta Sarajevo, trenutno je ključni igrač političke scene u regij i čovjek koji je zbog pozicije u koju je dospio, a to je da bude odlučujući faktor za formiranje vlasti, privukao pažnju regije.

Abazović je u prvom intervjuu nakon izbora u Crnoj Gori za albansku televiziju ABCNews kazao da je ponosan što će kao Ulcinjanin i Albanac biti čovjek koji “mijenja igru”.

– Ključno je da stvorimo vladu zasnovanu na stručnjacima. Promjena u vanjskoj politici neće biti. Svaka nacija i religija će biti zaštićeni i imat će bolju zastupljenost nego sada. Neće biti razloga za strah, kazao je Abazović.

Ipak, ono što se prigovara ovom sarajevskom studentu, doktoru političkih nauka su i prve reakcije prosrpskih pristalica koji su noć nakon izbora već izazvali incidente i fizički napali grupe Bošnjaka u Pljevljima. Kako Abazović na to gleda i kako misli zaštititi sve vjere i nacije u multietničkoj Crnoj Gori ukoliko vlast bude pravio sa strankama čije su pristalice nacionalistički nastrojene, za sada nije jasno.

Abazović je kazao da će sada odnosi Albanije i Crne Gore biti mnogo bolji. U intervjuu nije isključio ni eventualnu saradnju s Đukanovićem ukoliko bi pristao na ekspertsku vladu, ali je evidentno prva opcija saradnja sa prosrpskim strankama.

Kao predsjednik Ujedinjene Reformske Akcije (URA) Abazović je nametnuo četiri principa za buduću vlast:

– Crna Gora ostaje privržena međunarodnim ugovorima koje je potpisala prethodna vlada (članstvo u NATO).
– Posvećenost EU putu.
– Vlada će se zasnivati na stručnjacima.
– Nova vlada bit će posvećena vladavini zakona, uključujući reviziju svih diskriminatorskih zakona, poput Zakona o slobodi vjere.

PROČITAJTE  Ispovijest oca zlostavljane djevojčice: 'Prijetili su da će joj izbiti slezenu, pozlilo joj je... Postila je, nije se mogla odbraniti'

Autor: Krtice.net

IZVLAČILA SAM MRTVOG MUŽA IZ DUNAVA SA STOMAKOM DO ZUBA! Stravična ispovjest žene Branka koji se utopio u rijeci

DIREKTOR SVJETSKE ZDRAVSTVENE ORGANIZACIJE ZVONI NA UZBUNU: Prebrzo ukidanje mjera – recept za katastrofu…