in

Ako putujete u Crnu Goru ponesite ovaj papir: Ukoliko se zarazite, biće vam potreban

Zdravstveno osiguranje za turiste u Crnoj Gori je vrlo pristupačno i podrazumijeva pokrivanje troškova za bolest i povredu na putu, ali ne i za liječenje korona virusa, izjavio je danas direktor Nacionalnog biroa osiguravača Crne Gore Boris Šaban.

Šaban je u Jutarnjem programu TVCG govorio o značaju putnog zdravstvenog osiguranja, koje bi trebalo da pokrije troškove liječenja ako se desi bolest ili povreda na putu.

“To je vrlo jednostavno. Kontaktira se osiguravajuće društvo u Crnoj Gori. Osiguranje se izdaje za određeni broj dana, može i za duži period i vrlo je pristupačno kad je cijena u pitanju”, rekao je Šaban, prenio je portal RTCG.

Pojasnio je da se u iznosu od deset evra može pokriti osiguranje u trajanju od desetak dana.

Kad je u pitanju kovid-19, Šaban je rekao da je, što se tiče osiguranja, taj vid pokrića, ako bi došlo do bolesti, isključen.

“To je standardna procedura koja je karakteristična za osiguranja, slično kao u slučaju ratnog ili vanrednog stanja”, pojasnio je Šaban.

Direktor Fonda za zdravstveno osiguranje (FZO) Sead Čirgić izjavio je u istoj emisiji da bi bilo dobro da turisti iz Srbije, prilikom dolaska u Crnu Goru, a radi ostvarivanja prava na zdravstvenu zaštitu, sa sobom imaju ovjereni obrazac Fonda za zdravstvo svoje zemlje.

Čirgić je pojasnio da su turisti dužni se sa tim obrascem područnoj jedinici FZO u mestu boravku, gdje dobijaju zdravstveni list po kojem se, u slučaju potrebe za hitno zdravstvenom zaštitom, ista i pruža i tu, kaže, dalje za njih nema nikakvih problema”.

“Neće ni ovako biti problema, nikad ih nije bilo ni prije. U situaciji da se nađu u nekoj zdravstvenoj ustanovi, a svaka zdravstvena ustanova u Crnoj Gori zna da je dužna da se obrati Fondu, da nam da podatke o strancu, turisti, o čemu se radi i onda naš fond ostvaruje komunikaciju, konkretno sa fondom iz Srbije”, precizirao je Čirgić.

PROČITAJTE  Čudesne pećine u koje je bolje ne ulaziti tokom januara i februara i za to ima jako dobar razlog

Nije, tvrdi, došlo do pooštravanja mjera i procedura u odnosu na nadležnosti Fonda.

“Međutim, ono što se jeste promijenilo zbog pojave pandemije je drugačiji postupak pravila, odnosno ponašanja prilikom ulaska turista u Crnu Goru i postupak u slučaju da ti turisti obole, konkretno od virusa kovid-19 ili su bili u kontaktu sa zaraženima.” Čirgić je rekao da turisti uvijek mogu da računaju na zdravstvenu zaštitu u slučaju potrebe za njom.

Tragične se stvari dešavaju porodici pokojne Isidore Bjelice

Fauci: Ne možete nekoga natjerati na vakcinu