in

Američki naučnici: Znamo zašto zaraženi koronom gube njuh

Thobias Welte, s klinike za plućne bolesti pri Višoj medicinskoj školi u Hannoveru, nije bio uključen u istraživanje, ali govori kako se radi o “pametnoj studiji” koja ne samo da objašnjava gubitak čula mirisa kod mnogih pacijenata nego omogućava i nove terapije

Temperatura, bolovi u grlu, kašalj, bolovi u grudima, slabost, to su najčešći simptomi oboljelih od koronavirusa. Mnogi zaraženi također, na neko vrijeme, izgube i čula mirisa i okusa.

Za to bi mogao biti odgovoran jedan enzim: naučnicima Johns Hopkins univerziteta u Baltimoreu je pošlo za rukom da u probama ekstremno visokih doza enzima ACE-2 (Agniotensin Converting Enzyme II) dokažu, i to tačno u predjelu nosa, da je ovaj enzim odgovoran za gubitak čula mirisa, javlja Deutsche Welle.

Ovaj enzim bi navodno trebao imati ulogu ulaza kroz koji koronavirus ulazi u stanice organizma. Na to upućuju i druge studije. Naučnici su za svoju studiju ispitali tkiva 23 pacijenta, kojima su ista odstranjena tokom operacija. Pacijenti koji nisu bili zaraženi koronavirusom bili su operisani zbog tumora ili upale sinusa.

Rezultati njihovog istraživanja bi čak mogli poslužiti za novi pristup liječenju zaraženih, napisali su stručnjaci u naučnom časopisu “European Respiratory Journal”.

Rezultati bi, doduše, morali biti potvrđeni dodatnim istraživanjima, rekao je Andrew Lane s Johns Hopkins univerziteta: “Ako bi se to pokazalo tačnim, onda bismo mogli pobijediti zarazu antivirusnim terapijama, koje bi se davale direktno u nos.”

Thobias Welte, s klinike za plućne bolesti pri Višoj medicinskoj školi u Hannoveru, nije bio uključen u istraživanje, ali govori kako se radi o “pametnoj studiji” koja ne samo da objašnjava gubitak čula mirisa kod mnogih pacijenata nego omogućava i nove terapije. No i on smatra da su nužna daljnja istraživanja.

PROČITAJTE  Facebook uklonio reklame s Trumpove stranice: Krše pravila o govoru mržnje

VANREDNA KONFERENCIJA ZA MEDIJE Trump najavio: Imam sjajne vijesti o koroni!

BEBA GENIJE! Progovorio sa samo 10 nedelja, majci umalo pozlilo od šoka!