in

Američki stručnjaci objavili nove podaci o koroni: Ovo nikako ne ulijeva nadu

Liječenje osoba zaraženih koronavirusom najvjerojatnije zahtijeva kombinaciju antiviralnih, protuupalnih i ostalih lijekova s individualno prilagođenom terapijom svakome pacijentu, mišljenje je tima stručnjaka američke Uprave za hranu i lijekove (FDA).

“Kako sve više rezultata kliničkih ispitivanja postupno postaje dostupno naučnicima, sve je jasnije da vjerojatno ne postoji samo jedan čarobni pristup liječenju pacijenata oboljelih od covida-19 te moramo primjenjivati kombinaciju nekoliko mjera koje će djelovati na ključne faktore covida-19”, napisali su naučnica Montserrat Puig i njezini kolege u izvještaju objavljenom u časopisu Frontiers of Immunology (Granice imunologije).

“Sve dok nam ne budu dostupni vakcina i lijekovi namijenjeni liječenju covida-19, vjerojatno ćemo terapiju morati prilagođavati svakome pacijentu posebno. Dosadašnja praksa nam, iz dana u dan, ukazuje na to da SARS-CoV-2 različito djeluje na razne pacijente te da na ishod bolesti utječu brojni faktori”, ističu autori studije, a prenosi CNN.

Istraživanje, kojim je obuhvaćeno proučavanje 30 različitih dosad primjenjivanih lijekova, upućuje na zaključak da bi u raznim fazama bolesti mogle biti učinkovite i različite terapije.

U početnom stadiju bolesti vjerojatno bi bilo dovoljno primijeniti liječenje čiji je cilj onemogućiti prodor virusa u stanice, kao i njegovo razmnožavanje, kazala je Puig, dodavši da bi u pacijenata s težim simptomima bolesti bilo važnije i učinkovitije potaknuti odgovor imunog sistema u borbi protiv virusa.

Zasad nije odobren nijedan lijek kao terapija namijenjena isključivo liječenju zaraze koronavirusom, iako je Uprava za hranu i lijekove dopustila upotrebu antivirusnog lijeka remdesivira u hitnim slučajevima.

Autor: D. K.

U Škotskoj pronađena fosilizirana stonoga, najstarija poznata kopnena životinja

Kim Kardashian želi da plati liječenje ženi koja je na protestima pogođena gumenim mecima