in

Američko istraživanje: Blizu 70.000 života bilo bi spašeno da su građani nosili maske

Još približno 134.000 Amerikanaca moglo bi umrijeti od posljedica oboljenja COVID-19 do kraja ove godine ukoliko se uskoro ne uvedu strožije sigurnosne mjere širom Sjedinjenih Američkih Država (SAD), piše CNN.

Rezultati istraživanja koje je sprovedeno na Univerzitetu u Washingtonu pokazuju kako bi oko 70.000 života bilo spašeno da je veći broj Amerikanaca nosio zaštitne maske.

U SAD-u je od posljedica oboljenja COVID-19 do sada preminulo 180.000 ljudi, a do sada je virusom zaraženo nešto više od 5,8 miliona ljudi.

Prognoze stručnjaka iz Washingtona pokazuju da, ako se pristup nacije zaštiti ne promijeni, stopa smrtnosti će se smanjiti u sepembru, ali će zatim porasti u oktobru. Dosegnut će 310.000 preminulih do 1. decembra, najavili su.

Da bi se spriječio ovaj scenario, oko 95 posto američke populacije moralo bi nositi zaštitne maske. U svim saveznim državama posljednjih nekoliko sedmica zabilježen je blagi pad novozaraženih, no broj smrtnih slučajeva ostaje skoro isti kao i ranije – približno 1.000 preminulih širom SAD-a unutar svaka 24 sata.

Autor: A. P.

Sjajne vijesti: Beba preminule porodilje iz Vranja, rođena sa 920 grama, samostalno diše poslije 25 dana!

Zbog trika Jamieja Olivera svako jelo s tjesteninom će biti boljeg okusa