in

Ana Brnabić potpisala naredbu: Planeta zanijemila, Srbi ne znaju bil’ se smijali ili plakali

Nakon ovoga, postavlja se opravdano pitanje koliko će se rakije raznijeti po radnim površinama, koliko će se flaša odnijeti kući, a koliko će se popiti na licu mjesta.

Crveni krst i Opšta bolnica u Kruševcu koristit će rakiju “viljamovku” za dezinfekciju radnih površina, navodi se u rješenju Vlade Srbije objavljenom u “Službenom listu”.

Ovim ustanovama odlukom Vlade Srbije bez naknade ustupljena je rakija “viljamovka” koja je oduzeta u postupku inspekcijskog nadzora još 2005. godine, prenose Novosti.rs.

Za dezinfekciju radnih površina bit će iskorišteno 9.196 flaša ove rakije.

Kako će se približno 10.000 litara rakije “viljamovke”, koju je Vlada Srbije poklonila Opštoj bolnici u Kruševcu za dezinfekciju radnih površina, zaista i upotrijebiti, pitanje je koje zaokuplja srbijansku javnost. Koliko će se popiti, koliko preprodati, koliko iskoristiti kao “narodni lijek”, nagađalo se među komentatorima na društvenim mrežama nakon ove posve bizarne odluke srbijanske Vlade.

– Deset hiljada litara rakije stiglo u kruševačku bolnicu, novinarska patka ili nije, svi smo zreli za ludnicu. Ono što je šašavo i ludo, koristiće se za dezinfekciju, hoću i ja u to bolničko čudo, moram da izvršim rakijsku inspekciju – kaže za Direktno.rs Igor Blažević, poznatiji kao Inspektor Blaža.

Društvena mreža Twitter usijala se jučer od komentara o ovoj temi, a ovo su neki od najinteresantnijih:

– Za uništenje koronavirusa potrebno je dezinfekciono sredstvo sa najmanje 60% alkohola etanola. Domaća “viljamovka” ima do 50%, industrijske do 45% alkohola. Je l’ treba dalje objašnjavati? – stoji u jednom od komentara.

– Nije besmislena, 9.200 litara “viljamovke” stare 15 godina vredi oko 100.000 eura, ko je bude uzeo, kupiće 9.200 litara asepsola za 10.000 eura i završiti posao. Šta je tu besmisleno?

PROČITAJTE  Ana Brnabić se obratila naciji i bacila javnost u trans: Konačno dobre vijesti, korona je...

– Mora baš “viljamovka”, obična brlja ne radi posao?

Podsjetimo, rakija “viljamovka” nastaje berbom plodova kruške sorte vilijam. Plod sadrži 8-15 posto šećera, veoma malo kiselina (0,10-0,59%), ali mnogo aromatičnih materija.

Postoje dvije vrste rakije: obična (meka) i prepečenica (ljuta). Poslije prve destilacije dobija se tzv. meka rakija sa manjim procentom alkohola, a ponovnom destilacijom “meke” rakije dobija se “prepečenica”. Radi ubrzanja procesa vrenja, nekad se dodaje šećer, što povećava količinu dobijenog destilata, ali dovodi i do smanjenja njegovog kvaliteta.

Nakon ovoga, postavlja se opravdano pitanje koliko će se rakije raznijeti po radnim površinama, koliko će se flaša odnijeti kući, a koliko će se popiti na licu mjesta.

Autor: Krtice.net

SRBIJA U SUZAMA Napustila nas je Ljiljana, izgubila je najvažniju bitku

Makarska najveće leglo zaraze koronom na Jadranu!