in

Anonymousi se hvale da su oni odgovorni za probleme sa Facebookom, Instagramom i Messengerom

Toom cijelog jućerašnjegdana korisnici su sporadično prijavljivali probleme s objavama na Facebooku, no cijela je stvar kulminirala u ponedjeljak uvečer kad se velik broj korisnika u Evropi našao u problemima.

Facebook, Instagram i Messenger ne rade kako spada za velik broj korisnika u Evropi.

Korisnici tako ne mogu objaviti video, komentar na objave ili poslati poruku drugim korisnicima, a poslovni korisnici tokom dana nisu mogli dodavati dodatne opcije na svoje objave poput “Saznaj više” ili “Kupi”.

Na DownDetectoru vidljivo je kako su problemi najizraženiji u Velikoj Britaniji, Njemačkoj i Poljskoj, ali se pojavljuju i u ostatku Evrope.

Iz Facebooka su potvrdili kako imaju problem s funkcioniranjem dijela platforme te istražuju u čemu je problem.

No, na Twitteru hakerske grupe Anonymous pojavilo se nekoliko zanimljivih tvitova koji bi mogli sugerirati da iza ovih problema stoje upravo oni.

 

Kako još uvijek nema službene potvrde da je zaista došlo do hakerskog napada na Facebookovu infrastrukturu, njihovu objavu treba uzeti s rezervom. No, s obzirom na to da su se u posljednjih nekoliko sedmica aktivno uključili u pokret Black Life Matters, ne bi iznenadilo da su svoju pažnju okrenuli upravo na ove društvene mreže.

Zanimljivo je da su korisnici, baš kao i svaki put do sad kad su bili problemi na Facebooku, pohitali na Twitter ne bi li provjerili što se događa.

Valja istaknuti i da je problem s nedostupnošću platformi, očito nešto rašireniji i fokusiran na firme iz SAD-a. Naime, DownDetector pokazuje da probleme ima i Twitch, Tmobile, ali i još neki američki telekom provideri.

Autor: D. K.

Čovjek ostavio svoje dvoje djece u užarenom kamionu na pet sati

Koji se horoskopski znakovi najbolje snalaze kao samci