in

Antisemitizam u Ukrajini: Policija tražila adrese Židova

U Ukrajini raste bijes nakon što je procurilo istražno pismo u kojem je nacionalna policija tražila da židovska zajednica u malom gradu objavi imena i adrese svojih članova, kako bi se, navodno, borila protiv organiziranog kriminala. Pismo je očito sredinom februara poslao visoki policijski dužnosnik Yakov Zalishchiker, židovski vođa u gradu Kolomyya u zapadnoj regiji Ivano-Frankivsk. Dužnosnik je rekao da mora znati imena, brojeve telefona i adrese ortodoksnih Židova i studenata “židovske etničke pripadnosti”, koji pripadaju zajednici.

Rečeno je da su podaci potrebni za borbu protiv “transnacionalnih i etničkih zločinačkih organizacija”, što je zadatak odjela čiji je šef pokrenuo istragu. Fotografiju pisma i Zalishchikerovo pismeno odbijanje objavio je u nedjelju Eduard Dolinsky, ravnatelj ukrajinskog Židovskog odbora.

”To je potpuna sramota i otvoreni antisemitizam “, rekao je Dolinski za Židovsku telegrafsku agenciju. “Posebno je opasno kada takvo nešto dođe od agencije za provođenje zakona i kada se moram boriti protiv onoga što ta agencija navodno zabranjuje.” Taj čovjek redovno objavljuje vijesti o počastima ukrajinskim nacionalistima koji su klali Židove, Poljake i druge etničke skupine, često u ime okupatorskih nacističkih snaga. Policijski zahtjev podsjeća na uspomene Holokausta, što je izjavilo i nekoliko ukrajinskih javnih ličnosti, nakon čega je izrazilo gnušanje zbog takvog ponašanja policijskih organa. „Najprije gradonačelnik Ivano-Frankivska odaje počasti veteranu SS-volonterske divizije ”Galicija” s prisutnim ljudima koji su odjeveni u nacističke odore. Sada lokalna policija želi popis lokalnih Židova“, napisao je Maks Buzhansky na Facebooku. „Što ste očekivali od njih“?

Buzhansky je govorio o događaju koji se dogodio u januaru u glavnom gradu provincije. Veteran jedinice Waffen-SS-a pod nazivom ”Galicija”, jedinice koju su sačinjavali ukrajinski nacionalisti-volonteri, kojom je komandovala opasna nacistička tajna policija, preminuo je. Sahrani su prisustvovali gradski službenici, koji su bili odjeveni u odore jedinice uz prigodne zastave.

PROČITAJTE  U Madridu mnogo zaraženih: Grad pod novom blokadom zbog korone, građani ogorčeni!

„Zašto se jednostavno ne nazovete ”pomoćnom policijom” i ne dodate Wehrmachtov logo na obrasce“, sarkastično je predložio poznati ukrajinski advokat Andrey Portnov. „Ti idioti su osuđeni na propast“.

U Kolomyji živi 60.000 ljudi, ali židovska zajednica na čelu sa Zalishchikerom, navodi samo 81 člana. Vodi se pravna borba s gradskim vlastima oko statusa tri židovska groblja, od kojih jedno datira s početka 17. vijeka. U 2018. godini vlasti su odredile da groblja budu gradski parkovi. Zalishchiker je rekao kako je ovaj potez namijenjen ozakonjivanju križnog spomen-obilježja na jednom od groblja, koje je nekoliko nacionalističkih skupina postavilo prije godinu dana.

Autor: D. K.

Kina upozorava SAD: Vratit ćemo vam istom mjerom

Musk: Senzori u ljudskom mozgu za manje od godinu dana, evo za šta će služiti