in

Apple preko govorne asistentice Siri prekršio prava privatnosti miliona korisnika

2019. godine su se pojavile vijesti o tome da su Appleovi suradnici slušali snimke korisnika usluge Siri bez njihovog znanja ili pristanka, ali kompanija “nije bila podvrgnuta nikakvoj istrazi”.

U pismu upućenom svim evropskim regulatorima zaštite podataka, Thomas le Bonniec rekao je da je Apple počinio “ogromno kršenje privatnosti miliona građana”.

Napisao je da, iako su vijesti o slučaju već procurile u javnost, tehnološki gigant „prema mojim saznanjima nije bio podvrgnut nikakvoj vrsti istrage“.

Gospodin Le Bonniec, kojeg je angažovao jedan od Appleovih podizvođača u Irskoj, Globe Technical Services, morao je slušati snimke korisnika i ispravljati greške u prepisivanju. Slušajući stotine snimaka Appleovih iPhona, iPada i Apple satova, mnogi od njih snimljeni su “izvan bilo kakvog aktiviranja Siri usluge”, što znači da korisnici nisu bili svjesni te akcije.

Appleovi uređaji su, osim što snimaju svoje vlasnike, također snimili govor roditelja ili djece vlasnika u kojima su bila otkrivana imena, adrese, poruke, pretraživanja i sve vrste razgovora, bez znanja korisnika da se to snima.

Takva snimanja obuhvaćala su snimanja ličnih podataka, uključujući razgovore o „raku, razgovore koji su se odnosili na mrtve rođake, religiju, seksualnost, pornografiju, politiku, školu, odnose ili drogu“, rekao je g. Le Bonniec.

U pismu je također navedeno da su radnici na drugom projektu pod nazivom, “Razvoj podataka”, također imali pristup tim snimkama. Ovaj projekt podrazumijevao je označavanje riječi u snimcima, koje treba povezati s korisničkim podacima. To uključuje telefonske kontakte, lokacije ili muziku.

„Drugim riječima, osoblje dodijeljeno projektu imalo je pristup ličnim podacima korisnika i koristilo ih je kako bi te podatke mogli povezati sa Siri naredbama. To znači da su popisi za reprodukciju korisnika, podaci za kontakt, bilješke, kalendari, fotografije, karte itd. bili sakupljeni u ogromne skupove podataka, koje je Apple trebao iskoristiti za druge projekte “, navedeno je u pismu.

PROČITAJTE  Danski ekstremisti u Stockholmu zapalili Kur'an, cijeli događaj emitirali na društvenim mrežama

U avgustu 2019., kao odgovor na ovu vijest, firma Cupertino otpustila je 300 radnika s obavijestima unutar jedne sedmice, pod obrazloženjem kako firma kontrolira svoj audio program. Gospodin LeBonniec rekao je da “ništa nije učinjeno kako bi se provjerilo je li Apple zapravo zaustavio program”, dok su izvori rekli kako Apple nije ništa poduzeo.

Apple reklamira svoju praksu zaštite privatnosti s konkurentima, kao što je Google, no Apple je vrlo često kritikovan zbog korištenja svojih načela kao alata marketinga, pogotovo u političkim svrhama.

„Vjerujem da Appleove izjave imaju za cilj samo uvjeravanje korisnika i tijela javne vlasti o tome da oni nešto rade, dok ih zapravo nije briga za pristanak korisnika, sve dok ih na to ne prisili zakon“, napisao je g. Le Bonniec. Na upit o komentaru, Apple nas je usmjerio na svoju objavu iz avgusta 2019. i na stranicu za podršku pod nazivom ”Pitaj Siri & Privatnost”. Zanima nas službena izjava koju nismo još dobili.

Autor: D. K.

Naučnici uspjeli stvoriti dosad najnapredniji oblik hibrida miša i čovjeka nazvanog ”Himera”

Dubrovnik bez turista: Pogledajte koliko ovih dana košta sok na Stradunu