in

Asteroid juri prema Zemlji: Ima 0,41 posto šanse da nas pogodi! 

NASA kaže da postoje tri šanse za potencijalni sudar, ali ‘na temelju 21 promatranja u trajanju od 12.968 dana’, jako je mala vjerovatnoća za direktan udar 

Asteroid imena 2018VP1, koji juri prema Zemlji ima 0,41 posto šanse za sudar s planetom, prema podacima NASA-e. Blizu Zemlje će proći 2. novembra. 

  

NASA kaže da postoje tri šanse za potencijalni sudar, ali ‘na temelju 21 promatranja u trajanju od 12.968 dana’, jako je mala vjerovatnoća za direktan udar. Prvi je put identificiran u opservatoriju Palomar u Kaliforniji prije dvije godine. 

  

Zbog male veličine promjera oko dva metra, ne smatra se “potencijalno opasnim objektom”. 

  

Vijest dolazi samo sedam dana nakon što je protekli vikend asteroid veličine automobila zamalo promašio planetu, s tim da je NASA priznala da “nije vidjela da dolazi” .Poznat kao 2020QG, proletio je samo 2945 km iznad južnog Indijskog oceana 16. kolovoza, što je najbliže da je asteroid došao Zemlji, otkad se vodi evidencija. Procjenjuje se da je 2020QG promjera između 2.9 m i 6.4 m, što je otprilike iste veličine kao i automobil. 

  

Paul Chodas, ravnatelj NASA-inog Centra za proučavanje objekata blizu Zemlje, rekao je:  

  

– Asteroid se približavao neotkriven iz smjera sunca. Nismo vidjeli da dolazi. Stvarno je cool vidjeti mali asteroid koji dolazi ovako blizu, jer možemo vidjeti kako Zemljina gravitacija dramatično mijenja njegovu putanju. Naši proračuni pokazuju da se ovaj asteroid pod utjecajem našeg planeta okrenuo za 45 stupnjeva. 

  

Ako se utvrdi da je asteroid na putu sudara sa Zemljom, NASA ima nekoliko taktika kako bi spriječila najgori scenarij. 

  

– Jedna od tehnika koja se predlaže za odbijanje asteroida uključuje nuklearno oružje koje bi se detoniralo iznad površine objekta kako bi ga se skrenulo i usporilo, bez da ga se raznese na više komada. Vrlo skromna promjena brzine kretanja asteroida od samo nekoliko milimetara u sekundi, djelujući tokom nekoliko godina, može uzrokovati da asteroid potpuno promaši Zemlju. No trik je u tome da asteroid nježno gurnete i da ga ne raznesete. Ova posljednja opcija, iako popularna u filmovima, stvara veći problem kada svi komadi pogode Zemlju – objasnio je glasnogovornik NASA-e. 

 

PROČITAJTE  ŠTA SE DEŠAVA? Policija podnijela izvještaj protiv Stanivukovića

 

Autor: Z. K.

Mind dijeta je spoj dva najbolja načina ishrane na svijetu

Švicarski psiholog: Zdravim načinom života su opsjednuti mentalno nezdravi ljudi!