in

Astronomi otkrili crnu rupu najbližu zemlji: Od nas je udaljena hiljadu svjetlosnih godina

Astronomi su otkrili crnu rupu najbližu Zemlji, udaljenu hiljadu svjetlosnih godina.

Iako crna rupa nije sama vidljiva njezinu lokaciju odale su dvije sjajne zvijezde. Te zvijezde mogu se vidjeti golim okom s južne polutke po mraku u vedrim noćima.

Crne rupe su mjesta u svemiru iz kojih ni svjetlost ne može izaći zbog snažne gravitacije.

Kad su astronomi proučavali sazviježđe Telescopium uočili su da jednoj zvijezdi treba 40 dana da zaokruži oko skrivenog objekta. Druga zvijezda udaljenija je od prve zvijezde i crne rupe.

To su uočili teleskopom MPG/ESO 2.2 iz La Silla, Južnog europskog opservatorija u Čileu.

Sistem su astronomi opisali u časopisu Astronomy & Astrophysics.

“Bili smo potpuno iznenađeni kad smo shvatili da je to prvi zvjezdani sistem s crnom rupom koji se može uočiti golim okom”, kaže koautor studije Petr Hadrava iz češke akademije nauka u Pragu.

Zbog toga što crna rupa nema snažne interakcije s okolinom ona nije vidiljiva. Zbog toga je tek proučavanje orbite zvijezda ukazalo na njezino postojanje.

“Nevidljivi objekt mase barem četiri puta veće od Sunca može jedino biti crna rupa”, kaže Thomas Rivinius, voditelj studije i znanstvenik Europskog južnog opservatorija.

Tokom godina astronomi su pronašli nekoliko desetaka crnih rupa u Mliječnoj stazi. Te rupe svoju prisutnost odaju nasilnim interakcijama s okolinom i emitiranjem uočljivih zračenja.

Ovo novo otkriće tihe crne rupe moglo bi biti prvo od mnogih, kažu naučnici koji vjeruju da su u životu naše galaksije mnoge zvijezde kolabirale i stvorile crne rupe.

PROČITAJTE  DRAMA U SAD: Više snažnih tornada poharalo Alabamu, petero mrtvih

Autor: D. K.

Lijepa Emily otvorila dušu: Imidž sam izgradila na seksepilu i koristim ga kako bih opstala

Pasoš za imunitet vodi direktno u totalitarizam