in

Austrija donijela novu odluku o prelasku granice za osobe sa Balkana

Austrija je sa zemljama na tzv. balkanskoj ruti dogovorila daljnje pojačane kontrole na granicama radi sprječavanja ilegalnih migracija, saopštio je austrijski ministar unutrašnjih poslova Karl Nehammer.

“Ministar Nehammer je s kolegama iz zemalja na tzv. balkanskoj ruti dogovorio intenzivnu saradnju u borbi protiv krijumčara ljudi i ilegalnih migracija i nakon ukidanja pojačanih kontrola granica u sklopu suzbijanja pandemije koronavirusa”, saopštio je ministrov ured.

“Zajednički cilj je sprječavanje ilegalnih prelazaka granica uz pomoć intenzivne razmjene i umrežavanja”, rekao je Nehammer nakon razgovora s kolegama iz Hrvatske, Srbije, Slovenije, Mađarske, Sjeverne Makedonije, Bosne i Hercegovine i Srbije.

U razgovorima, koji su vođeni “proteklih sedmica”, sudjelovali su i potpredsjednik Evropske komisije Margaritis Schinas i povjerenik za proširenje Oliver Varhely.

Austrijsko ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je u srijedu kako je značajno smanjen broj ilegalnih pokušaja prelaska granica, ali da se taktika krijumčara promijenila te da se oni sada “pojačano usredotočuju” na teretne vozove i kamione.

Autor: D. K.

HOROR Poznati takmičar “Zvezda Granda” pokušao da se ubije!

Zvijezda Teorije velikog praska ostavila fanove u čudu priznanjem o seriji