in

Bandić je umro u kući misterioznog prijatelja koji je prijavljen u Dubaiju

Zagrebački gradonačelnik umro je za vrijeme druženja u kući Sergija Ivanovića koja se nalazi u zagrebačkom predjelu Vrhovec.

“U potpunom sam šoku jer prijatelj mi je umro u mojoj kući. Teško je to, još uvijek ne vjerujem da se to dogodilo”, rekao je Ivanović jučer za Jutarnji list. O Ivanoviću se malo pisalo proteklih godina, a gotovo nikako u kontekstu nekoga tko bi bio prisan prijatelj sa zagrebačkim gradonačelnikom.

Ivanović dolazi iz bogate obitelji, a njegov otac bio je dugogodišnji direktor Slavije u vrijeme Jugoslavije. Slavija je bila trgovački lanac, a uz Unikonzum jedna od najvećih trgovačkih tvrtki bivše države. Unikonzum je preuzeo Ivica Todorić pretvorivši je u Konzum, dok je Slaviju uzeo Miroslav Kutle koji ju je preimenovao u Dionu koja je nakon nekoliko godina otišla u stečaj. Ivanović je nakon osamostaljenja Hrvatske vodio nekoliko uspješnih tvrtki.

Službena adresa – Dubai
Njegov 49-godišnji sin Sergije bavi se poduzetništvom, a do danas je vodio čak 13 tvrtki, od kojih je jedna završila u likvidaciji, jedna u stečaju, a dvije su brisane. Jedna od njegovih aktivnih tvrtki je zastupnik Nikea za Hrvatsku. No, ono što povezuje Bandića i Ivanovića je propali projekt Zagrebački Manhattan.

Naime, Ivanovićeva službena adresa stanovanja koju je prijavio u sudski registar je u Dubaiju, odakle su trebali doći investitori velebnog projekta Zagrebački Manhattan. Isto tako, Ivanović je, što je puno bitnije, upravo savjetnik Eagle Hillsa, odnosno investitora Mohameda Alabara. Da je tome zaista tako potvrdili su slovenski mediji koji su prošlog ljeta, pišući o projektu Stožice u Sloveniji, kontaktirali upravo Ivanovića predstavivši ga kao Alabaravog savjetnika. Ivanović je tada slovenskim novinarima davao izjave u Alabarovo ime.

PROČITAJTE  APOKALIPTIČNO NEVRIJEME POGODILO BIH Metereolog upozorava: Čuvajte se ljudi, molim vas

Podsjetimo, projekt Zagrebački Manhattan, poznatiji i kao “Grad u Gradu”, ali i “Zagreb City”, trebao je biti projekt koji će potpuno promijeniti prostor od milijun i 165 tisuća četvornih metara u Novom Zagrebu. Tvrtka Eagle Hills kao nositelj zajedničkog projekta izabrana je na natječaju koji je trajao samo 15 dana, a Bandić im je potpisao obećanje da će sve potrebne izmjene dokumentacije napraviti u roku od osam mjeseci.

Da se pitalo samo Bandića, projekt bi već krenuo, no nakon što je objavljen do tada tajni memorandum koji su u Dubaiju potpisali Bandić i Eagle Hills, projekt je naišao na žestoke kritike javnosti.

U tom memorandumu je stajalo da će Grad Zagreb “o svom trošku” osigurati vlasnički list s upisnim pravom na ime posebnog društva. Isto tako, stajalo je da će Grad Zagreb definirati prostorno-planske preduvjete kao i da će osigurati “preduvjete za ishođenje potrebnih akata kojima se omogućava razvoj projekta”. U jednom dijelu bilo je naglašeno da Eagle Hills “sukladno posebnim propisima može prema potrebi inicirati promjenu Glavnog plana”.

Pobunili su se gotovo svi, od vlasnika konja na hipodromu, preko aktivista i oporbe, do građana koji su na kraju izašli na ulice prosvjedujući na središnjem gradskom trgu protiv Bandića i ovog megalomanskog projekta. Bandić je tih dana išao i protiv građana, ali i vlade, no na kraju nije uspio. Generalni urbanistički plan sa Zagrebačkim Manhattanom pao je na Skupštini grada Zagreba.

Znate li vi koji su to novci?
“Ja sam išao 60 kilometara u pustinju prema najbogatijem čovjeku Dubaija koji je težak, pazite ovo, 6.5 milijardi dolara, ponovit ću: šest i pol milijardi dolara. Znate li vi koje su to novci”, žalovao je tih dana Bandić. S druge strane, aktivisti su slavili.

PROČITAJTE  Zadnja objava na profilu Mire Furjan: Gledam u zvijezde. Tamo ću uskoro poći...

“Zagrebački Manhattan će ostati zapamćen kao simbol Bandićevog vladanja Zagrebom – pogodovanja pojedinim privatnim tvrtkama, privatizacija vrijednog gradskog zemljišta i ostale imovine, partnerstva s tvrtkama koje profitiraju od Zagreba, dok građani i građanke snose troškove njihovih projekata”, stajalo je u zajedničkom priopćenju Zelene akcije te udruga građana Siget, Zagreb te zove i Pravo na grad.

Cjelodnevno druženje Ivanovića i Bandića koje je završilo tragedijom u kući u Vrhovcu daje naslutiti da je Bandić ostao u dobrom odnosu s Alabarom ili da je možda planirao nove projekte s obzirom na to da je planirao još jedan mandat.

Veze s podzemljem
Što se tiče Ivanovića, o njemu se malo zna, a svakako ne toliko kao o nekome tko je blizak Milanu Bandiću. Ono malo javnih informacija vezano za njega tiče se suđenja Josipu Antiću Zefi – za iznudu tešku više od 500 tisuća eura danas pokojnoga Davora Golubića – kojem je prvostupanjski sud presudio da nije kriv.

O tom slučaju iscrpno je pisao Jutarnji list 2018. godine, a Ivanović je bio svjedok jer se Golubović u strahu za život obratio upravo njemu.

Index.hr

Autor: A. P.

Vjenčao djevojku koju je silovao i oprostio puncu što ga je izbo nožem

Dolazak proljeća može donijeti i niz problema