in

Bil Gejts: Najsmrtonosnija životinja ubija i tokom korone

Osnivač Microsofta i filantrop, Bil Gejts, je na svom blogu objavio novu video poruku, u kojoj navodi kako je pandemija koronavirusa podsjetnik na razloge zbog kojih čovječanstvo mora da uništi malariju, smrtonosnu bolest koju prenose komarci.

 

– Komarci ne praktikuju socijalno distanciranje. Ne nose ni maske. Kako se koronavirus širi svijetom, važno je prisjetiti se da najsmrtonosnija životinja na svijetu nije otišla na odmor za vrijeme ove pandemije – napisao je Gejts na svom blogu.

 

Gejts je upozorio da komarci bodu ljude svake noći i inficiraju milione ljude malarijom. Dodao je da je to bolest koja ubija jedno dijete svakog minuta, svakog dana.

 

– Mnoge od tih smrti događaju se u najsiromašnijim zemljama svijeta, koje imaju najslabije zdravstvene ustanove, a sada se suočavaju sa dodatnim teretom zaustavljanja pandemije koronavirusa. U većini tih zemalja vrhunac broja slučajeva očekuje se u najgorem mogućem trenutku – na vrhuncu sezone transmisije malarije – upozorio je Gejts.

 

Podsjetio je da su karantin i mjere socijalnog distanciranja već otežale posao zdravstvenim radnicima koji rade na prevenciji i liječenju malarije u mnogim dijelovima Afrike.

 

– Zabiljeleženi su i prekidi u lancima nabavljanja opreme za borbu protiv malarije – krevetima s mrežama protiv komaraca, antimalarijskim lijekovima i brzim dijagnostičkim testovima, koji su bili ključni za smanjenje broja smrti od malarije za 50% od 2000. Godine – jasan je Gejts i dodaje kako bi se, prema procjenama Svetske zdravstvene organizacije, smrtnost od malarije mogla vratiti na nivo koje nismo vidjeli posljednjih 20 godina.

PROČITAJTE  Jesu li ludi? Slike sa Copacabane kao sa druge planete

Autor: Z. K.

VIRALNI HIT iz Crne Gore: Pogledajte urnebesnu reklamu o mjerama protiv širenja koronavirusa (VIDEO)

Prirodni porođaj ili carski rez: Koje su razlike u oporavku i komplikacijama