in

BIL GEJTS PORUČUJE: Milioni će još umrijeti od korone, a evo kada će se pandemija konačno završiti

“Milioni će još umrijeti prije nego što se završi pandemija Kovida-19”, poručio je Bil Gejts, suosnivač Microsofta i jedan od najvećih svjetskih filantropa u intervjuu Zeni Minton Bedos, glavnom urednicom uglednog britanskog Ekonomista.

Većina tih smrti, rekao je, prouzrokovaće ne sam virus, već nespremnost zdravstvenih sistema i ekonomije da se izbore s posljedicama pandemije.

Gejts se požalio na politizaciju reakcije na virus u Americi i širenje teorija zavjere, što je, tvrdi, usporilo napore za suzbijanje širenja bolesti. Ali, srednjoročno je ponudio razloge za nadu, predviđajući da će do kraja 2021. razmerno efikasna vakcina biti u masovnoj proizvodnji, a dovoljno velik dio svjetskog stanovništva će doći do imuniteta da se zaustavi dalje širenje pandemije.

Prošlo je nekoliko godina od kada je upozorio da je nova bolest koja uzrokuje globalnu pandemiju pitanje ne “da li”, nego “kada”, i pozvao svijet da ulaže u izraživanje vakcina. Fondacija Bila Gejtsa je već obećala više od 350 miliona dolara za suzbijanje pandemije Kovida-19, od kojih je većina usredotočena na smanjenje uticaja virusa na svijet u razvoju.

U svijetu se razvija više od 150 vakcina, a šest ih je u završnim, velikim kliničkim ispitivanjima. Bil Gejts je već donirao stotine miliona u tu svrhu. On je, kako kaže, spreman da donira mnogo više.

Ali novac od privatnih fondacija ima ograničenja – smatra da vlade moraju preuzeti vodstvo, i to zato što će se njihova distribucija zdravstvene mreže morati da se koristi za distribuciju vakcina, kako bi se stekla javnu podrška i povjerenje u vakcine.

PROČITAJTE  Bill Gates otkrio kako će svijet izgledati nakon pandemije

Do sada su države obećale samo 10 milijardi dolara za globalne napore za proizvodnju i distribuciju vakcine. Gejts smatra da to nije dovoljno.

Kurir.rs/The Economist

Autor: Krtice.net

EVROPA STREPI, JAVNOSTI SE UPRAVO OBRATILA ANGELA MERKEL Upozorila je na mogući rat!

ISTI OTAC: Ovo je sin Bobana Rajovića