in

Bivši vrhunski onkolog WHO kaže da postoji “stvarna šansa” da koronavirus izgori „prirodno“ prije pronalaska vakcine

Covid-19 bi mogao da “prođe sam” prije nego što svijet pronađe bilo kakvu vakcinu, rekao je vodeći akademik, ranije najviši onkolog Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

“Postoji realna šansa da virus prirodno izgori. Prije nego što se razviju bilo kakve vakcine”, napisao je na Twitteru Karol Sikora, dekan Medicinskog fakulteta Univerziteta u Buckinghamu.

„Svuda vidimo otprilike sličan obrazac – sumnjam da imamo više imuniteta nego što je procijenjeno. Moramo da nastavimo da usporavamo virus, ali on bi mogao nestati sam.“

Izjava je izazvala priličan odgovor, pa je Sikora kasnije pojasnio da je to lično mišljenje i postavio je „izvediv scenario“ koji bi mogao biti moguć u trenutno „nepoznatoj situaciji“. Naučnik je rekao da niko ne zna „šta će se sigurno dogoditi“ i pozvao javnost da se drži pravila socijalnog distanciranja.

Zemlje i kompanije širom svijeta nadmeću se u razvijanju vakcine protiv Covid-19, koja je do sada odnijela više od 312.000 života, objavio je Univerzitet Johns Hopkins.

Početkom ove nedelje WHO je otkrila da je osam kandidata za vakcinu trenutno pod kliničkim ispitivanjima, dok je još 110 kandidata trenutno pod predkliničkom ocjenom. Države uključujući Britaniju i Kinu započele su testiranje vakcina na ljudima.

Međutim, još uvijek nije jasno kada će djelotvoran lijek biti spreman, s obzirom da se predviđa da će uspješan razvoj trajati mjesecima ili čak godinama.

Štaviše, šef Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti SAD, Anthony Fauci, upozorava da “nema garancije da će vakcina zaista biti efikasna.”

Uprkos višegodišnjim istraživanjima i testiranjima, još uvijek ne postoji vakcina za teški akutni respiratorni sindrom, poznat pod nazivom SARS, koji je prvi put izbio 2002. godine, ili za respiratorni sindrom na Bliskom Istoku (MERS), koji je započeo svoje brzo širenje 2012. godine.

PROČITAJTE  COVID-19 uzrokuje zgrušavanje krvi: Naučnici otkrili zašto se to dešava

Autor: D. K.

Rigorozne mjere: Francuska naređuje socijalnim medijima da uklone neke sadržaje sa stranica u roku jednog sata

Indiju i Bangladeš sutra će pogoditi najjači uragan u historiji Bengalskog zaljeva