in

Borba sa virusom u svijetu: Brazil je novo žarište, u SAD-u bi moglo umrijeti više od 147 hiljada ljudi

Kontinentalna Kina zabilježila je u utorak sedam novih slučajeva zaraze koronavirusom, u odnosu na jedan slučaj dan ranije, izvijestila je nacionalna zdravstvena služba.

Pritom je u sjeveroistočnoj provinciji Jinin, koja se pojavljuje kao potencijalno žarište novog vala zaraza, utvrđeno šest novih slučajeva lokalnog prijenosa koronavirusa, dok je u Šangaju registrovan jedan “uvezeni” slučaj.

 

Broj preminulih od koronavirusa u SAD-u premašio 80 hiljada

 

Američki Centar za prevenciju zaraznih bolesti (CDC) objavio je u utorak da je u SAD-u dosad ukupno zabilježeno 1.342,594 slučajeva zaraze koronavirusom, što je 18.106 slučajeva više nego prethodni dan, dok je broj preminulih u 24 sata porastao za 1064, na 80.820.

Izvještaj CDC-a odnosi se na zbirne podatke o broju novooboljelih i preminulih od covida-19 u SAD-u u odnosu na dan ranije, pri čemu se napominje da se podaci nužno ne podudaraju s onima koje iznose pojedine savezne države.

Odvojeno, Institut za mjerenje i procjenu zdravlja (IHME) sa sjedištem u Washingtonu objavio je najnoviju procjenu očekivanog broja smrtnih ishoda od koronavirusa do početka avgusta, po kojoj će od covida-19 preminuti više od 147 hiljada Amerikanaca, što je gotovo 10 hiljada više u odnosu na raniju projekciju.

Kako se ističe u njihovom istraživanju objavljenom u utorak, ograničenja za suzbijanje epidemije u značajnijoj mjeri popuštaju, a upravo se promjene u mobilnosti, testiranju i opuštanju mjera socijalnog distanciranja detektiraju kao ključni pokretači prijenosa virusa.

Brazil je po potvrđenim slučajevima zaraze koronavirusom u utorak pretekao Njemačku dok se predsjednik Jair Bolsonaro zalaže za ponovno otvaranje teretana i salona za ljepotu iako mu zemlja postaje novo globalno žarište pandemije.

Brazil je od izbijanja pandemije krajem februara dosad potvrdio 177.589 slučajeva covida-19, a samo u protekla 24 sata registrirano je 9258 novih oboljenja.

PROČITAJTE  BORI SE ZA ŽIVOT Majka Goce Božinovske hitno hospitalizovana, u kritičnom je stanju!

Ta najveća južnoamerička zemlja time je po broju oboljelih pretekla Njemačku, koja bilježi 171.306 potvrđenih slučajeva, uz dnevni porast od 798 novih zaraza.

Brazil je u posljednja 24 sata registrovao i 881 smrtni ishod, što je rekord za jedan dan od izbijanja pandemije, a od početka pandemije zabilježeno je 12.400 smrtnih slučajeva.

Autor: D. K.

Prekršioci mjera izolacije u Indoneziji moraju čistiti javne zahode

Šetnja u grudnjaku za ove zvijezde je sasvim normalna stvar