in

Borba sa virusom u svijetu: Brazil je novo žarište, u SAD-u bi moglo umrijeti više od 147 hiljada ljudi

Kontinentalna Kina zabilježila je u utorak sedam novih slučajeva zaraze koronavirusom, u odnosu na jedan slučaj dan ranije, izvijestila je nacionalna zdravstvena služba.

Pritom je u sjeveroistočnoj provinciji Jinin, koja se pojavljuje kao potencijalno žarište novog vala zaraza, utvrđeno šest novih slučajeva lokalnog prijenosa koronavirusa, dok je u Šangaju registrovan jedan “uvezeni” slučaj.

 

Broj preminulih od koronavirusa u SAD-u premašio 80 hiljada

 

Američki Centar za prevenciju zaraznih bolesti (CDC) objavio je u utorak da je u SAD-u dosad ukupno zabilježeno 1.342,594 slučajeva zaraze koronavirusom, što je 18.106 slučajeva više nego prethodni dan, dok je broj preminulih u 24 sata porastao za 1064, na 80.820.

Izvještaj CDC-a odnosi se na zbirne podatke o broju novooboljelih i preminulih od covida-19 u SAD-u u odnosu na dan ranije, pri čemu se napominje da se podaci nužno ne podudaraju s onima koje iznose pojedine savezne države.

Odvojeno, Institut za mjerenje i procjenu zdravlja (IHME) sa sjedištem u Washingtonu objavio je najnoviju procjenu očekivanog broja smrtnih ishoda od koronavirusa do početka avgusta, po kojoj će od covida-19 preminuti više od 147 hiljada Amerikanaca, što je gotovo 10 hiljada više u odnosu na raniju projekciju.

Kako se ističe u njihovom istraživanju objavljenom u utorak, ograničenja za suzbijanje epidemije u značajnijoj mjeri popuštaju, a upravo se promjene u mobilnosti, testiranju i opuštanju mjera socijalnog distanciranja detektiraju kao ključni pokretači prijenosa virusa.

Brazil je po potvrđenim slučajevima zaraze koronavirusom u utorak pretekao Njemačku dok se predsjednik Jair Bolsonaro zalaže za ponovno otvaranje teretana i salona za ljepotu iako mu zemlja postaje novo globalno žarište pandemije.

Brazil je od izbijanja pandemije krajem februara dosad potvrdio 177.589 slučajeva covida-19, a samo u protekla 24 sata registrirano je 9258 novih oboljenja.

PROČITAJTE  TUŽNE VIJESTI JUTROS POTRESLE REGION: Preminuo DAMIR IZ ŽIVOTA NA VAGI!

Ta najveća južnoamerička zemlja time je po broju oboljelih pretekla Njemačku, koja bilježi 171.306 potvrđenih slučajeva, uz dnevni porast od 798 novih zaraza.

Brazil je u posljednja 24 sata registrovao i 881 smrtni ishod, što je rekord za jedan dan od izbijanja pandemije, a od početka pandemije zabilježeno je 12.400 smrtnih slučajeva.

Prekršioci mjera izolacije u Indoneziji moraju čistiti javne zahode

Šetnja u grudnjaku za ove zvijezde je sasvim normalna stvar