in

Britanska vlada ulaže u studiju koja će ispitati 6 obećavajućih lijekova koji bi mogli pomoći u borbi protiv Covida-19

Eksperimentalni norveški lijek protiv raka, bemcentinib, testirat će se na 120 hospitaliziranih britanskih pacijenta oboljelih od Covida-19

Eksperimentalni norveški lijek protiv raka, bemcentinib, testirat će se na 120 hospitaliziranih britanskih pacijenta oboljelih od Covida-19. Naime, studije provedene u laboratoriju Sveučilišta Iowa otkrile su da lijek može pojačati imunološki odgovor i isključiti AKL receptore koji, kad su uključeni, omogućavaju ulazak virusa i njegovo umnožavanje u stanicama pluća.

Iz kompanije BerGenBio, koja ima sjedište u Bergenu, kažu da je lijek pokazao obećavajuće rezultate u ispitivanju na oboljelima od raka. Inače, dnevno se uzima jedna tableta i ima malo nuspojava. Naglašavaju da je lijek naročito pogodan za starije i osjetljive osobe sklone razvoju teških bolesti.

Studiju nazvanu ACCORD finansirat će britanska vlada, a u njoj će se ispitivati još pet obećavajućih lijekova, sve ne bi li se došlo do onog koji najbolje pomaže teško oboljelima od Covida-19. Među njima je i MEDI3506, koji može pomoći u liječenju hronične opstruktivne bolesti pluća (KOPB) i bolesti bubrega izazvane dijabetesom. “U igri” je i lijek acalabrutinib, kojim se inače liječi ne-Hodgkinov limfom.

Inače, što se tiče ispitivanja bemcentiniba, rezultati studije očekuju se za nekoliko mjeseci, a ako se pokaže da liječi pacijente s koronavirusom, krenut će i značajno veća ispitivanja na hiljadama pacijenta, i to u tri stadija. Lijek se trenutno ispituje na 300 onkoloških pacijenata, a pokazalo se da pojačava imunološki odgovor na stanice te usporava širenje tumora.

Autor: Dado K.

Balkanci preplavili Fejs ovom fotkom: “Ako ste s Balkana, ovo sigurno imate u kući”

OVO MIJENJA SVE Srbija od ponedjeljka kreće u novu fazu borbe protiv koronavirusa