in

Brnabić pozvala stanovnike Srbije: Ljetujte kod kuće

Srbijanska premijerka Ana Brnabić pozvala je sunarodnjake da ovog ljeta godišnje odmore provedu u Srbiji i poručila kako bi to u vrijeme globalne koronakrize bila “direktna podrška domaćoj ekonomiji i domaćem turizmu”.

Brnabić je večeras za Radioteleviziju Srbije rekla, pozivajući se na stajališta stručnjaka iz vladinog Kriznog staba, kako bi u vrijeme koronakrize ljetovanje u Srbiji i u zdravstvenom kontekstu “imalo mnogo više smisla”.

“I ne vjerujem da će ovo ljeto bilo ko od osiguravajućih kuća osiguravati putovanja u inostranstvo ili davati zdravstveno osiguranje za putovanja u inostranstvo”, rekla je.

Kako god da pogledate, mislim da je najpametnija odluka da se ostane u Srbiji, istaknula je.

 

Za pomoć države od 100 eura prijavilo se 1,6 miliona stanovnika

 

Brnabić je podsjetila na odluku vlade da je za državljane Srbije ulaz u zemlju potpuno slobodan, ali će oni, ako nemaju PCR test na koronavirus star do 72 sata, morati provesti 14 dana u samoizolaciji.

Navodeći podatak da se za bespovratnu državnu pomoć od 100 eura do večeras prijavilo 1,6 miliona punoljetnih stanovnika Srbije, Brnabić je rekla kako se tome veseli.

“Meni je drago jer mislim da je to nešto što će otići direktno u našu potrošnju i vratit će se kroz privredu direktno u proračun, a bit će poticaj domaćoj privredi”, dodala je.

Naglasila je da je cijeli paket vladinih ekonomskih mjera bio usmjeren očuvanju radnih mjesta i likvidnosti domaćih poduzeća.

“Zahvaljujući tim ekonomskim mjerama, mi danas nemamo problem s velikom stopom nezaposlenosti zbog covida-19, za razliku od mnogih drugih zemalja”, utvrdila je Brnabić

 

Paket vrijedan više od 5 milijardi eura

PROČITAJTE  Otkazuju se vodeći festivali u Srbiji zbog pogoršane situacije sa koronavirusom

 

Paket ekonomskih mjera vlade Srbije za ublažavanje posljedica pandemije covida-19 vrijedan je oko 5,1 milijardi eura, a dio te serije mjera je i isplata jednokratne bespovratne pomoći svakom punoljetnom državljaninu Srbije od po 100 eura.

Ocjena Ministarstva financija je da će tu pomoć primiti oko 5,5 miliona građana Srbije.

Autor: D. K.

WHO upozorava na krizu mentalnog zdravlja. Raste broj anksioznih i depresivnih

Istraživanje: Ovo su dva najčešća simptoma korone u Evropi