in

Broj mrtvih od koronavirusa u SAD-u prešao 75 hiljada

Broj umrlih od koronavirusa u SAD-u premašio je 75.000, a njihov broj prosječno je iznosio dvije hiljade osoba dnevno od sredine aprila uprkos naporima da se ta epidemija uspori.

Broj umrlih veći je nego što ih je bilo od posljedica sezonske gripe iz 1967. godine te je veći i od broja umrlih tokom prvih deset godina epidemije AIDS-a u SAD-u, od 1981. do 1991.

Broj zaraženih prelazi 1,25 miliona, jer broj novozaraženih i dalje raste u mnogim državama SAD-a, uključujući države Illinois, Maryland, Minnesota, Tennessee, Texas, Virginia i Wisconsin, pokazuju podaci Reutersa i analiza historijskih podataka iz projekta praćenja covida.

New York i New Jersey, dvije države s najvećim brojem slučajeva zaraze koronavirusom, posljednjih su sedmica zabilježile pad broja novozaraženih.

Neki zdravstveni stručnjaci predviđaju porast broja smrtnih slučajeva kasnije ovog ljeta jer Amerikanci ponovo počinju jesti u restoranima i opet idu u teretane.

Države su željne ponovnog otvaranja zbog povećanja stope nezaposlenosti. Od 21. marta oko 33,5 miliona ljudi podnijelo je zahtjeve za pomoć za nezaposlene, što je otprilike 22,1 posto radno sposobnog stanovništva SAD-a.

Autor: D. K.

U Indiji voz pregazio 16 radnika koji su spavali na pruzi

Ne tako davno imao je 230 kg, nećete vjerovati kako danas izgleda