in

CNN: Tri najveće evropske ekonomije su u recesiji, a najgore tek dolazi

Njemačka ekonomija potonula je zbog pandemije koronavirusa u recesiju, zabilježivši u prvom tromjesečju najveći pad aktivnosti od finansijske krize, a ministarstvo finansija upozorava da će podaci za drugo tromjesečje biti još lošiji.

Sezonski i kalendarski prilagođeni njemački BDP pao je u prva tri ovogodišnja mjeseca 2,2 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca. Državni zavod za statistiku saopštio je da je potrošnja kućanstava naglo pala. Smanjilo se ulaganje u mašine i opremu, dok su i uvoz i izvoz “zabilježili snažan pad”.

 

Njemačka se pridružila Francuskoj i Italiji

 

To znači da se Njemačka pridružila Italiji i Francuskoj i da je tehnički u recesiji koju neki ekonomisti definišu kao dva uzastopna tromjesečja pada aktivnosti. Francuski BDP se u prvom kvartalu smanjio za 5,8%, a talijanski za 4,7%.

Ipak, najgore tek dolazi, piše CNN. Jack Allen-Reynolds iz savjetodavnog tijela Capital Economics smatra da njemački BDP u drugom tromjesečju može pasti i za 10%.

“Mjere se počinju postepeno ublažavati. No, oporavak Njemačke otežat će problemi nastali u drugim zemljama Evrope”, rekao je.

 

Ponovno otvaranje fabrika neće spasiti ekonomiju

 

Proizvodnja u kineskim fabrikama u porastu je prvi put otkad je počela pandemija. To je dobra vijest, ali to ne znači da će se druga najveća ekonomija na svijetu uskoro vratiti u svoju punu snagu.

Podsjetimo, kineska ekonomija smanjila se za 6,8% u prvom kvartalu u odnosu na godinu ranije te se potrošači sve teže odlučuju na potrošnju. Registrovana stopa nezaposlenosti iznosila je u aprilu šest posto i bila nešto viša nego u prethodnom mjesecu. Izazovi u uslužnom sektoru i dalje su veliki, posebno u maloprodaji, kao što pokazuje i pad prometa u aprilu za 7,5 posto.

PROČITAJTE  Slovenija pooštrava režim ulaska na granici

To znači da će proći više mjeseci prije nego što se privrede zemalja koje je pogodila pandemija doista počnu oporavljati.

 

Teško razdoblje za SAD

 

Više od 36 miliona Amerikanaca izgubilo je posao od sredine marta, odnosno od početka pandemije na tom području, što je mnoga kućanstva dovelo u financijski nezavidnu situaciju.

Treba napomenuti da pandemija koronavirusa još uvijek traje. Mnogi potrošači još uvijek nisu spremni riskirati i napustiti svoje kuće kako bi posjetili restorane ili tržne centre.

Američke vlasti saopštile su juče da je koronakriza najviše pogodila najsiromašnije građane. Posao je izgubilo gotovo 40% onih Amerikanca koji zarađuju ispod 40.000 dolara godišnje.

Autor: D. K.

Italija uskoro otvara granice u pokušaju spašavanja turizma

Prizori s granica izmamili smiješak onima koji žive od turizma: Gužve na ulazu u Hrvatsku