in

Čudesne pećine u koje je bolje ne ulaziti tokom januara i februara i za to ima jako dobar razlog

Pećine Batu koje su se smjestile nadomak Kuala Lumpura jedna su od najpopularnijih malezijskih znamenitosti, pogotovo zimi

Pećine Batu koje su se smjestile nadomak Kuala Lumpura jedna su od najpopularnijih malezijskih znamenitosti, osobito zimi, tokom hinduističkog festivala Thaipusama kada gomile hodočasnika i turista dolaze u posjet hramovima.

Datum festivala varira od januara do februara, a ovisi o punom mjesecu. Tamili tada, u čast boga rata Murgana, buše svoja tijela i vuku teške terete pričvršćena o kožu kukama raznim drugim alatima.

No pećine Batu popularne su tokom cijele godine. Sastoje se od tri velike pećine i više manjih, starih navodno i do 400 miliona godina. Najpopularnija je pećina Katedrala sa stropom visine 100 metara, a krase je brojni kipovi i slike.

Do pećina vode 272 stepenice po kojima se posjetitelji neumorno penju u društvu majmuna što veselo skakuću uokolo. Kraj njih stražari 43 metara visok kip Murgana u raskošnoj zlatnoj boji. Stubište u prepoznatljivim, duginim nijansama, nije oduvijek bilo tako živopisno.

Odluka o tome da se bezlične sive stepenice trebaju osvježiti doprinjela je popularnosti na Instagramu, ali izazvala i brojna neslaganja oko toga treba li ulaz u hram biti toliko ekstravagantan. Nacionalni odjel za baštinu navodno se nije složio s novom paletom u duginim bojama, zbog čega se razmatralo da se Batu ukloni s njihove liste.

Autor: Krtice.net

EVO KAKO JE CECA IZGLEDALA PRIJE ŠTO JE URADILA ZUBE Tek kad vidite Karleušu i Prijovićku na šta su ličile…

NAKON SINOĆNOG KLINČA, CECA IZNIJELA NOVE ŠOK DETALJE: Srbija ne vjeruje šta se dešava, tek sad počinje ludnica