in

Da li su niski muškarci ljubomorniji od visokih?

Istraživanje španjolskih i nizozemskih naučnika

Španjolski i nizozemski naučnici proveli su istraživanje na nešto više od 500 osoba kako bi ispitali koliko su ljubomorni i što uzrokuje njihovu ljubomoru.

Muškarci su se osjećali najnesigurnije kada su im konkurenti bili bogati i privlačni, s tim da su visoki muškarci bili najopušteniji kada je ljubomora u pitanju.

Žene su najviše bile ljubomorne na ljepotu i šarm konkurentica, s tim da nije bilo razlike između viših i nižih žena. Žene su manje bile ljubomorne na druge žene ukoliko su one bile slične tjelesne građe, međutim veću su ljubomoru iskazivale ukoliko se radilo o ženama drugačijih atributa, a najviše su bile ljubomorne na visoke žene, posebno ukoliko su uz to one imale i neke tradicionalno muške osobine poput dominantnosti ili ukoliko su konkurentice imale uspješniju karijeru i društveni status.

U zaključcima se navodi kako su visoki muškarci vjerojatno manje ljubomorni jer se općenito u društvima danas visina povezuje s naočitošću i privlačnošću, što vuče korijenje iz ranijih evolucijskih faza kada su viši muškarci bili u pravilu dominantniji.

Autor: A. P.

Volio je onu koja mu nije bila suđena, plakao je kad se udavala. Ovo je priča o Anki i Aleksi Šantiću

Sutra je Spasovdan: Dobro obratite pažnju, ovu stvar vjernici nipošto ne smiju uraditi, kako im cijela godina ne bi bila loša