in

DA TI SRCE PUKNE Baka Darinka mjesecima nije okusila hljeb, spavala s miševima, ovo je njena tužna priča

Darinka Živković iz sela Dragalj, godinama je živjela u nehumanim uslovima

Darinka Živković iz sela Dragalj, godinama je živjela u nehumanim uslovima, u staroj oronuloj kući bilo je i miševa, a za hranu se snalazila kako je znala. Srećom, život su joj uljepšali volonteri “Kotorskog srca”.

– Mjesecima je jela samo kuvano žito i mladu boraniju. Kuća je zapuštena, u jednoj sobi smo zatekli „milion“ miševa, baka spava na podu u brlogu od nekoliko pokrivača. Šporet na drva nije bio u funkciji, da bi se ugrijajala ložila je vatru na podu. Sada ima dobre uslove, nadamo se da će joj uključiti i struju – ispričao je volonter Ranko Borozan, za “Pobjedu”.

Zahvaljujući inicijativi humanih volontera okupljenih u organizaciji ,,Kotorsko srce“, 72- godišnjoj Darinki Živković koja živi u mjestu Dragalj, zaselak Radojičići, udahnut je novi život, jer da je nastavila da živi u uslovima za koje je malo reći da su bili nedostojni ljudskog bića, zasigurno ne bi poživela ni još koji mjesec.

Volonter Ranko Borozan priča za “Pobjedu” da starica godinama živi bez struje, a mjesecima nije okusila hleb.

– Prema njenim riječima u proteklih sedam ili osam mjeseci nije okusila parče hljeba, jela je samo kuvano žito i kuvanu mladu fažolu (boraniju). Nema ni struju. Zaista, ne znam kako je je preživjela ovu zimu. Siguran sam da u uslovima i stanju koje smo zatekli, narednu ne bi dočekala – ispričao je Borozan.

Bakina priča

Za tužnu priču volonteri su saznali 6. maja. Borozan je kaže odmah okupio ekipu i krenuo u humanu akciju.

– Sutradan nakon dojave, uputili smo se u Dragalj da potražimo baku, a u tome su nam pomogli članovi Vatrogasnog dobrovoljnog društva iz Perasta, koji su uspjeli da saznaju gdje tačno živi baba Darinka. Kada smo stigli tamo, nije bilo nikoga, preskočio sam ogradu, ušao u dvorište, dozivao je, bakice, bakice, ali skoro čitavih 20 minuta nije nam odgovarala. I u jednom momentu se pojavila, prišla nam, rukovali smo se, predstavili smo se i saopštili joj razlog dolaska – priča Borozan.

PROČITAJTE  Ana Jovčić (24): Teže mi pada ponašanje ljudi nego to što sam slijepa

Dodaje da su volonteri najblaže rečeno bili uznemireni zatečeni onim što su vidjeli.

– Kuća u potpunosti zapuštena, prljava, u jednoj sobi punoj robe smo zatekli ,,milion“ miševa, baka spava na podu u brlogu od nekoliko pokrivača gde se uvuče i prekrije! Šporet na drva joj nije u funkciji, već je, da bi se ugrijala ložila vatru na podu. Sve je bilo prljavo, neuredno, užasne slike. Ona je takođe bila u jako zapuštenom stanju – priča Borozan.

Darinka im je, prenosi Borozan, ispričala da tu živi od 1992. godine, te da je kuću sa okolnim imanjem kupio njen otac odmah nakon zemljotresa. Kao mala ostala je bez majke, a život je nakon toga provela sa ocem i maćehom. Nakon očeve smrti ostala je sama, radila je na poljoprivrednom gazdinstvu PKB u Sutorini (Herceg Novi), gdje je zaradila penziju od 172 eura.

– Pitali smo je da li pristaje da joj to očistimo i sredimo kuću, na šta je ona rekla – nemojte se trudit đeco moja, to je velika rabota. Ja sam rekao: “Bako, ako ćete nas pustiti, mi bismo vam ovo sve sredili”, nakon čega je dala pristanak, rekavši “oću bogami” – priča Borozan.

Uređenje

Pod utiscima mučnih slika, Borozan je okupio ekipu od tridesetak volontera i sa dvoje vatrogasnih vozila DVD iz Perasta zaputili su se ponovo u Dragalj.

– Radili smo skoro cijeli dan. Izbacili smo kamion i po smeća, odstranili miševe, varogasci su cijeli prostor oprali i dezinfikovali hlorom, okrečili, naše volonterke su detaljno očistile kuću, ubacili smo stvari. Osposobili smo šporet na drva. Organizovali smo akciju sakupljanja garderobe, odnijeli joj hranu iz naših zaliha. Zatim nekoliko građana se javilo da pomogne, pa je pristigla pomoć – tri metra drva koja smo iscjepali. Kupljen joj je frižider, viseća vitrina, ovih dana treba da stigne i nova sudopera, nabavili smo i televizor, risiver. Promijenili smo brave na kapiji i na kući. Tako da je sada sve uređeno i stvoreni su uslovi za normalan život. Predstoji još da riješimo problem struje, tj. da se nađe način da joj se uključi struja – kaže Borozan.

PROČITAJTE  Objavljena uznemirujuća snimka kako Hrvat brutalno udara trudnicu jer je muslimanka

Ranko priča da su od sreće zaplakali, a hrabra starica nije izdržala i njoj su zaiskrile suze.

Borozan je zahvalio na pomoći kotorskoj Službi zaštite i spašavanja i Opštini koji su donirali gorivo, Dobrovoljnom vatrogasnom društvu iz Perasta i kotorskom Crvenom krstu.

Potrebno bolničko liječenje

Zdravlje Darinke Živković narušeno je. ,,Kotorsko srce“ zakazalo joj je pregled kod oftalmologa.

– Na pregledu je konstatovano da ima problema sa pritiskom, srcem i očnim pritiskom, odnosno izgubila je potpuno vid na jedno oko, dok na drugo oko ima reakcija i moglo bi se spasiti, ali je neophodno da dobije bolničku negu. Ovih dana radimo na tome i nadam se da će se naći načina da je prime na bolničko liječenje – kaže Ranko Borozan.

Bez struje od 2015.

Darinka Živković živi u mraku od 2015. godine kada joj je zbog duga isključena električna energija. Ranko Borozan nada se da će i taj problem biti riješen.

– Nadam se da će se naći riješenje, mora da postoji. Ona ima narušen vid a čak i da je zdrava nije humano da u 21. vijeku živi bez struje – kaže Borozan.

Sramota za društvo

Ne skrivajući zadovoljstvo učinjenim, Ranko Borozan ukazuje da je priča o Darinki Živković, stanje u kakvom su je zatekli, sramota za društvo.

– Sramota, prvo počev od mjesne zajednice, komšija… Mali je ovo grad, još manji kraj. Nemoguće da nisu znali u kakvim uslovima živi. Sramota je i što su to dozvolili nadležni državni organi, tj. socijalne službe – kazao je Borozan za “Pobjedu”.

Autor: Krtice.net

RENOVIRANJE LUKSUZNE NEKRETNINE Karleuša pokazala vilu od dva i po miliona eura

ČUVENA PLAVUŠA smršala je 20 kilograma: Sada izgleda nevjerovatno drugačije, a zbog nje je Instagram eksplodirao