in

Danas se konačno ukida vanredno stanje, a policijski sat sutra, znate li KAKO ĆE IZGLEDATI SRBIJA?

Vanredno stanje u Srbiji trebalo bi da bude ukinuto danas, što praktično znači da se dan kasnije, 7. maja Srbija vraća koliko-toliko normalnom životu

Vanredno stanje u Srbiji trebalo bi da bude ukinuto danas, što praktično znači da se dan kasnije, 7. maja, Srbija vraća koliko-toliko normalnom životu. Ipak, i dalje su na snazi preporuke o socijalnoj distanci i izbjegavanju kontakata, a zaštitna oprema je obavezna u gradskom prevozu.

Vanredno stanje biće ukinuto u narednim danima, dok vanredne mjere ostaju u okviru proglašene epidemije od posebnog značaja – kaže za “Blic” epidemiolog Predrag Kon. On objašnjava koje su to mjere.

– Do daljeg će morati da se izbjegavaju kontakti, držanje obavezne distance od dva metra, zabrana javnih okupljanja, rada škola, bioskopa i pozorišta – navodi Kon.

On kaže da će biti obavezno nošenje maski u saobraćaju, a biće i preporuka da se one nose u zatvorenom prostoru.

– Zasad je situacija takva. Pratićemo sve što se bude mijenjalo i na vrijeme ćemo reagovati – zaključuje on.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će na Đurđevdan Skupštini biti predloženo ukidanje vanrednog stanja i da će policijski čas biti ukinut od četvrtka. On je ocijenio da će od tada sve biti “na odgovornosti ljudi”.

Kako će u praksi izgledati ukidanje vanrednog stanja i šta to znači?

Ukidanje vanrednog stanja menja situaciju i za sugrađane starije od 65 godina, koji će ponovo moći da izlaze na ulicu kada požele, ali uz mjere opreza. Kako je objasnila prof. dr Darija Kisić Tepavčević, član državnog Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa, struka i dalje preporučuje starijima da se paze, manje kreću, drže distancu.

– Neki su zaboravili da je paralelno sa uvođenjem vanrednog stanja proglašena epidemija od velikog javnog zdravstvenog značaja. Samo proglašenje epidemije, što se nije desilo mnogo puta u istoriji, znači da postoje mogućnosti da se uvode određene mjere za kategorije ljudi koji su pod najvećim rizikom. To znači da bi se praktično mogla zadržati, u zavisnosti od epidemiološke situacije, većina mjera. Ali neće biti zabrane, biće samo stručna preporuka, sa tačno obrazloženim razlozima zbog čega je to tako – objasnila je pef. dr Kisić Tepavčević.

PROČITAJTE  VANREDNO SAOPĆENJE VLADE Delta soj stigao u Srbiju!

Ono što je važno, i što svi stručnjaci u Srbiji ističu, jeste da se vraćanje životu odvija uz poštovanje mjera koji će nas štititi od virusa korona.


PROČITAJTE JOŠ

Nauka dokazala: Ovo je ključno za kontrolu širenja korona virusa

Krenuo automobilom za Njemačku. Evo kako je sve završilo

Novo istraživanje otkrilo zašto na Balkanu ima manje mrtvih od korone nego u svijetu


Vrtići će početi sa radom 11. maja, kao i produženi boravak u školama. Vrtići će, kada počnu da rade, morati da poštuju propisanih 35 mera, a roditelji će, ukoliko ne budu imali zaštitnu opremu kada dovode djecu u vrtić, zajedno sa djecom biti vraćeni kućama. Osim socijalne distance i nošenja zaštitne opreme, jedna od osnovnih mjera je da će sva djeca morati da imaju potvrdu pedijatra da su zdrava. Formiraće se, kako je najavio ministar prosvjete Mladen Šarčević, male grupe u kojima neće biti više od petoro, šestoro dece, a starije grupe će moći da nose i maske.

Zamjenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je da su beogradski vrtići spremni da od 11. maja nastave sa radom. On je rekao da se od sljedećeg ponedeljka na posao u državne vrtiće vraća 5.890 zaposlenih.

– Urađena je anketa i oko 30 odsto roditelja se izjasnilo da će djecu poslati u vrtiće. U naše vrtiće ide 78.000 djece, što znači da očekujemo oko 25.000 djece prvog dana – kazao je Vesić.

U prevoz s maskama

Gradski prevoz u Novom Sadu i Kragujevcu, kao i međugradski železnički i drumski saobraćaj, prekjuče je počeo da radi. Od 8. maja kreće i javni prevoz u Beogradu i Nišu. U Beogradu za početak će se prevoziti isključivo zaposleni, sa radnim nalogom poslodavaca ili personalizovanom bus-plus karticom. Redari će kontrolisati poštovanje mjera – izlazak i ulazak u vozilo jedan po jedan putnik, na duplim sjedištima sjedi samo po jedna osoba, naljepnice na podu vozila označavaće mjesta za kretanje putnika, a tako će biti i na stajalištima. Svi moraju da nose zaštitu.

PROČITAJTE  TESTIRANJE NA LJUDIMA: Turska je treća zemlja u svijetu koja je počela razvoj vakcine

Ublažavanja mjera kroz vremensku kapsulu:

22. aprila otvorene pijace u zatvorenom prostoru
28. aprila otvoreni su parkovi i šetališta
4. maja počeli su da rade restorani i kafići, a otvoreni su gradski prevoz u Novom Sadu i Kragujevcu, međugradski željeznički i drumski saobraćaj
8. maja putnike će početi da prima i javni prevoz u Beogradu i Nišu
8. maja tržni centri će otvoriti svoja vrata
11. maja vrtići će početi s radom, kao i produženi boravak u školama
18. maja biće obnovljen avio-prevoz
Od 15. juna biće dozvoljene svadbe, krštenja…

Autor: Krtice.net

Nakon što je smršala 45 kilograma, Adele pokazala tanak struk u uskoj haljini

Ime Muskovog sina zapalilo društvene mreže: Je li to dijete ili robot