in

Danas se slavi Ćirilo i Metodije: Ove stvari danas ne bi trebalo da radite

Danas slavimo Svetu braću Ćirila i Metodija koji su 863. godine, došli u Veliku Moravsku čime je započet proces opismenjavanja slovenskih naroda

Danas slavimo Svetu braću Ćirila i Metodija koji su 863. godine, došli u Veliku Moravsku čime je započet proces opismenjavanja slovenskih naroda.

Metodije, stariji brat, rođen je oko 815. godine. Najprije je bio visoki državni činovnik, upravnik slovenske kneževine – oblast u dolini Strume, a kasnije se povukao u manastir, zakaluđerio se i postao iguman.

Mlađi brat, Konstantin, rođen je 826. ili 827. godine. Pokazao je darovitost za nauku, pa ga je carica Teodora dovela u Carigrad gde je zajedno sa budućim carom Mihailom studirao kod najboljih profesora i naučnika onog vremena.

Po završetku studija bio je bibliotekar i arhivar Carigradske patrijaršije, ali je ubrzo pozvan da na Velikoj školi u Carigradu predaje filozofiju (otuda mu nadimak Filozof).

Nakon 40 mjeseci rada u Moravskoj, Ćirilo i Metodije su sa učenicima krenuli na put u Rim – verovatno radi posvećenja učenika u sveštenike. U “Žitiju Ćirilovom” opisan je lep prijem misije u Rimu, gdje je papa primio slovenske knjige i osvetio ih, a prilikom posvećenja slovenskih učenika pjevana je liturgija na slovenskom jeziku.

Narodna vjerovanja kažu ne valja prati veš, usisavati po kući, niti raditi bilo kakve teške poslove. Dobro je na današnji dan djeca da čitaju knjige, kako bi dobro učili tokom cijele godine. Ako ste student, i za vas važi ovo.

Autor: Krtice.net

Nestorović: Ne bih nikad primio vakcinu Billa Gatesa

Na hiljade mrtvih u Švedskoj: Pogriješili smo, trebalo je sve zatvoriti…