in

Deksametazon je za sada jedini lijek za koji se pokazalo da značajno smanjuje smrtnost od koronavirusa

Britanski naučnici objavili su u utorak da bi jedan, inače dobro poznat i u medicini široko upotrebljavan, jeftin lijek mogao spasiti brojne živote.

Kako smo već pisali, otkriće je proizašlo iz trenutno najvećeg svjetskog testiranja poznatog pod imenom Randomised Evaluation of COVid-19 thERapY (RECOVERY) koje istražuje mogu li neki od već postojećih lijekova biti korisni u liječenju covida-19.

Ideja tog i sličnih istraživanja je da se ubrza pronalaženje lijekova među onima koji su već odobreni jer imaju učinak na neke bolesti ili simptome koji imaju podudarnosti s covidom-19, a nemaju previše ozbiljne nuspojave.

U sklopu studije naučnici su, uz antimalarik hidroksiklorokin i antibiotik azitromicin (kod nas poznat kao Sumamed), testirali i neke protuupalne lijekove jer je poznato da covid-19 može uzrokovati pretjeranu reakciju obrambenog sistema, tzv. citokinsku oluju.

Testiranje jednog od protuupalnih kortikosteroida deksametazona pokazalo je da on u malim dozama, kada se daje najteže oboljelima, može značajno smanjiti njihovu smrtnost.

Autori su za britanske medije izjavili da je deksametazon, da se od početka pandemije koristio za liječenje pacijenata u Velikoj Britaniji, mogao spasiti oko 5000 života.

BBC je danas na Twitteru objavio da će se taj lijek od danas početi na široko primjenjivati u britanskom zdravstvenom sustavu jer mu je cijena mala, a ima brz učinak.

 

Lijek koji je široko dostupan

 

U ovoj priči posebno je zanimljivo to što je deksametazon široko dostupan i jeftin, kao i inače kortikosteroidi.

Voditelj istraživanja, epidemiolog Martin Landray, istaknuo je da nalazi ukazuju da liječenje deksametazonom traje do 10 dana te da on košta oko 5 funti po pacijentu za cijelu terapiju.

PROČITAJTE  SRBIJA Muž ubio direktoricu škole u njenoj kancelariji: Sagni se, moram da je ubijem

Smatra da bi ga bolnice trebale što prije početi davati pacijentima s težim simptomima zaraze, no upozorio je da i dalje ne bi trebao biti dostupan bez recepta.

Naime, prema rezultatima studije deksametazon ne pomaže onima koji imaju blage simptome covida-19, odnosno onima kojima ne treba pomoć pri disanju. Bio je učinkovit samo kod pacijenata koji su trebali kisik te još više kod onih koji su bili na respiratorima.

 

Kvalitetna studija na velikom uzorku i značajan rezultat

 

U ovaj veliki klinički pokus uključena su 2104 pacijenta koji su bili nasumično odabrani među hospitaliziranim bolesnicima. Oni su 10 dana svakodnevno dobivali doze od 6 mg lijeka (bilo oralno ili intravenozno). Druga nasumično odabrana skupina od 4321 pacijenta dobivala je uobičajenu zdravstvenu njegu za covid-19. Među onima koji su dobivali uobičajenu njegu smrtnost nakon 28 dana bila je najviša u skupini bolesnika koji su trebali respiratore (41%), nešto manja bila je kod onih koji su trebali kisik (25%), a najmanja među onima koji nisu trebali nikakve respiratorne intervencije (13%).

Deksametazon je smanjio smrtnost kod pacijenata na respiratorima za jednu trećinu, a onih na kisiku za jednu petinu. Bolesnici koji nisu trebali pomoć u disanju nisu imali dokazane koristi od lijeka.

Na temelju ovih rezultata autori su zaključili da bi deksametazon mogao spriječiti svaku osmu smrt bolesnika na respiratoru te svaku dvadeset i petu kod onih koji uzimaju kisik.

“Ovo je za sada jedini lijek za koji se pokazalo da značajno smanjuje smrtnost. To je velik korak naprijed“, komentirao je rezultate studije epidemiolog Peter Horby sa Sveučilišta Oxford.

PROČITAJTE  Nikola Kojo: Pozdravi sve moje kolege gore na nebu, posebno mog dragog kuma Mandu

Autor: D. K.

Laž koju živimo: Mračna istina o vrijednosti ljudskog života

STVARNI ŽIVOT: 5 stvari koje ćete iskusiti već u prvoj godini braka