in

DEVET GODINA DRŽAO ČOVJEKA KAO ROBA! Hrvatska u šoku: Tukao ga, kažnjavao i tjerao da radi teške fizičke poslove 

Prisilio ga da svakodnevno obavlja teške fizičke poslove na imanju bez ikakve novčane naknade

DEVET GODINA DRŽAO ČOVJEKA KAO ROBA! Hrvatska u šoku: Tukao ga, kažnjavao i tjerao da radi teške fizičke poslove 

  

Opštinsko državno tužilaštvo u Koprivnici ispitalo je 67-godišnjaka i donijelo rješenje o sprovođenju istrage protiv njega zbog osnovane sumnje da je počinio krivično djelo ropstva. 

  

– Postoji osnovana sumnja da je 67-godišnjak od početka 2012. do avgusta 2020. godine na svom poljoprivrednom imanju u okolini Koprivnice, kršeći odredbe Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda i odredbe Povelje Evropske unije o temeljnim pravima, iskoristio teške životne prilike i siromaštvo 50-godišnjeg oštećenog i prisilio ga da svakodnevno obavlja teške fizičke poslove na imanju bez ikakve novčane naknade – navode u državnom sudu Republike Hrvatske. 

  

Pritom mu nije osigurao zdravstvenu zaštitu, pa ni osigurao osnovne higijenske uslove za život, ograničio mu je slobodu kretanja i socijalne kontakte, te ga je fizički ga kažnjavao. 

  

– Time je uspostavio potpunu pokornost i kontrolu nad njegovim životom i postupao s njim kao sa svojim vlasništvom – ističu u držvanom sudu. 

  

Sudija istrage Županijskog suda u Varaždinu usvojila je prijedlog državnog advokata i odredila 67-godišnjaku istražni zatvor zbog opasnosti od uticaja na svjedoke u toku postupka. 

 

 

Autor: Z. K.

ZNATE LI KOJE JE OMILJENO PIĆE KRALJICE ELIZABETE II? Bivši kraljevski kuhar je sve otkrio!

Čarobni dar dobijen rođenjem: Saznajte šta vam je suđeno pomoću brojeva