in

Dijete vam je uprljalo omiljenu bijelu majicu? Evo kako ukloniti baš svaku mrlju

Stručnjakinja Mailee Nelson otkrila je neke učinkovite načine koji bi vam mogli biti od pomoći.

woman showing her white roma after washing

Ako izbjegavate bijelu odjeću jer se bojite da ćete je uprljati hranom ili pićem, niste usamljeni. Čak i ako ste vi oprezni, možda vas nehotice uprljaju nestašne dječje ruke, a neke mrlje kao da je nemoguće ukloniti.

Ne morate odmah posezati za novčanikom i planirati kupnju nove majice. Ukloniti mrlje s bijele tkanine je teško, ali nije nemoguće. Stručnjakinja Mailee Nelson otkrila je neke učinkovite načine koji bi vam mogli biti od pomoći.

Kako ukloniti mrlje od kave, čaja ili voćnih sokova

Pomiješajte kašiku bijelog sirćeta sa kašikom kastilnog sapuna te stavite na mrlju. Ostavite da odstoji 30 minuta. Posipajte sodu bikarbonu po mrlji ili izbjeljivač i protrljajte. Isperite u hladnoj vodi. Po potrebi ponovite postupak.

Kako ukloniti mrlje od trave, zemlje ili blata

Nanesite sredstvo za odstranjivanje mrlja i ostavite da stoji pet do 15 minuta. Tvrdokorne mrlje možda će se morati namakati cijelu noć u toploj vodi u koju možete dodati kašiku deterdženta za veš, 1/4 šoljice sode bikarbone, hidrogen peroksid i sirće. Idući dan operite u mašini za veš.

Kako ukloniti mrlje od krvi

Čim uspijete, isperite mrlju hladnom vodom. Nježno trljajte minutu do dvije pod mlazom vode kako biste odstranili što je moguće više ostataka krvi. Nanesite sredstvo za odstranjivanje mrlja, a po potrebi i hidrogen peroksid. Ostavite 15 minuta pa isperite hladnom vodom.

Kako ukloniti mrlje od voća i paradajz sosa

Brzina igra glavnu ulogu kod ovakvih mrlja. Namočite mrlju hladnom vodom pa nanesite sredstvo za odstranjivanje mrlja te nježno utrljajte prstima. Isperite hladnom vodom, a po potrebi ostavite preko noći u mješavini četvrt šoljice sode bikarbone i hidrogen peroksida.

PROČITAJTE  Jeftino je, ne boli vas glava, ovako ćete osušiti veš 3 puta brže: Poslije ovoga ništa neće biti isto

Kako ukloniti mrlje od čokolade

Uklonite višak čokolade s tkanine. Nanesite sredstvo za uklanjanje mrlja i trljajte dok mrlja ne nestane. Preko noći ostavite u mješavini četvrt šoljice sode bikarbone i hidrogen peroksida te operite na programu koji koristi hladnu vodu.

Evo koje su sve prednosti malih vjenčanja

Nježna elegancija: Lakovi koje vole i kratki i dugi nokti