in

Đikić: Drugi val je realnost kod svih virusnih oboljenja

Poznati hrvatski naučnik Ivan Đikić jučer je gostovao u emisiji Zajedno za zdravlje HRT-a, a komentarisao je otkriće tima naučnika sa univerziteta koje vodi, o čemu je pisao i Index, te o mogućnost drugog vala i otkrića vakcine.

 

Ko ima najviše šanse za pronalazak vakcine?

 

“Nepotrebno je govoriti o kompeticiji i ko ima najviše šanse. Za sada svi imaju podjednake šanse. Radi se o osam kliničkih ispitivanja vakcine koja su razvijana, četiri u Kini, tri u Americi, jedan u Velikoj Britaniji. Svi oni pokazuju jedan određeni napredak i svi očekujemo da bilo ko, zajedno ili pojedinačno, stvori prvu vakcinu koja će biti neštetna, koja će biti sigurna za korištenje, a imati dobar imunološki odgovor kod testiranih osoba. Prvenstveno putem neutralizirajućih prototipa tijela kojima će se moći osigurati tzv. kolektivni imunitet kod populacije.

Ko god dođe prvi s takvim podacima ili zajedničkim kliničkim ispitivanjima, svijet će biti zahvalan i vjerujem da će to biti velika pomoć u kontroli buduće pojave virusa”, smatra Đikić.

 

Možda u Hrvatskoj nismo ni imali prvi val

 

“Za sada u Hrvatskoj prva pojava virusa, prvi val je prošao dosta dobro. Kolega Lauc je dobro poentirao, možda u Hrvatskoj nismo nikad ni susreli prvi val kao što je bio u Americi jer smo vrlo ranim epidemiološkim mjerama zaustavili jednu veliku pojavu tog virusa. Imali smo takozvano izravnavanje krivulje.

Dogodilo nam se na nekoliko slučajeva proboj virusa u staračke domove, na otoke, na mjesta gdje nam se nije trebalo dogoditi, ali to je sastavni dio borbe s virusom, tako da smo mi u Hrvatskoj prošli gotovo bez prvog vala”, komentirao je Đikić.

PROČITAJTE  TROJE DJECE OSTALO BEZ MAJKE "Popili smo kafu, ona je izašla napolje, a onda se začuo vrisak"

 

Drugi val? On je realnost

 

“A što se tiče drugog vala, on je jedna realnost kod svih virusnih bolesti, ali u isto vrijeme imamo veliku prednost sada. Ja ne očekujem ogromne proboje nečega što nam se dogodilo s gripom s početka prošlog svijeka, nego očekujem stvarno jednu pravilnu, pametnu borbu protiv nove pojave virusa.

Mi znamo da je virus oko nas, jučer je bilo preko 100.000 ljudi zaraženo u svijetu u jednom danu. To vam govori koliko se taj virus brzo širi svim različitim zemljama – od Južne Amerike, Amerike, Rusije, Afrike.

U svim tim situacijama imate jako veliki broj virusa. On se opet može vratiti i u Aziju i u Europu tako da moramo biti oprezni. Ali smo sad spremni, imamo puno uspješnije metode testiranja, detektiranja tih virusa, već znamo kako se borimo tako da smo puno spremniji i ne očekujem nekontrolirani drugi val baš što se tiče Hrvatske i Europe”, rekao je Đikić.

Autor: D. K.

Poznata glumica iz “Očajnih domaćica” bi mogla u zatvor na duže vrijeme

Koji horoskopski znakovi su najkompatibilniji: Jedan od njih je najbolji izbor za dugu vezu