in

Đikić: Drugi val je realnost kod svih virusnih oboljenja

Poznati hrvatski naučnik Ivan Đikić jučer je gostovao u emisiji Zajedno za zdravlje HRT-a, a komentarisao je otkriće tima naučnika sa univerziteta koje vodi, o čemu je pisao i Index, te o mogućnost drugog vala i otkrića vakcine.

 

Ko ima najviše šanse za pronalazak vakcine?

 

“Nepotrebno je govoriti o kompeticiji i ko ima najviše šanse. Za sada svi imaju podjednake šanse. Radi se o osam kliničkih ispitivanja vakcine koja su razvijana, četiri u Kini, tri u Americi, jedan u Velikoj Britaniji. Svi oni pokazuju jedan određeni napredak i svi očekujemo da bilo ko, zajedno ili pojedinačno, stvori prvu vakcinu koja će biti neštetna, koja će biti sigurna za korištenje, a imati dobar imunološki odgovor kod testiranih osoba. Prvenstveno putem neutralizirajućih prototipa tijela kojima će se moći osigurati tzv. kolektivni imunitet kod populacije.

Ko god dođe prvi s takvim podacima ili zajedničkim kliničkim ispitivanjima, svijet će biti zahvalan i vjerujem da će to biti velika pomoć u kontroli buduće pojave virusa”, smatra Đikić.

 

Možda u Hrvatskoj nismo ni imali prvi val

 

“Za sada u Hrvatskoj prva pojava virusa, prvi val je prošao dosta dobro. Kolega Lauc je dobro poentirao, možda u Hrvatskoj nismo nikad ni susreli prvi val kao što je bio u Americi jer smo vrlo ranim epidemiološkim mjerama zaustavili jednu veliku pojavu tog virusa. Imali smo takozvano izravnavanje krivulje.

Dogodilo nam se na nekoliko slučajeva proboj virusa u staračke domove, na otoke, na mjesta gdje nam se nije trebalo dogoditi, ali to je sastavni dio borbe s virusom, tako da smo mi u Hrvatskoj prošli gotovo bez prvog vala”, komentirao je Đikić.

PROČITAJTE  Uznemirujući video: Policija je nasilno uhapsila dvanaestogodišnjakinju jer je 'trčala na sumnjiv način'?!

 

Drugi val? On je realnost

 

“A što se tiče drugog vala, on je jedna realnost kod svih virusnih bolesti, ali u isto vrijeme imamo veliku prednost sada. Ja ne očekujem ogromne proboje nečega što nam se dogodilo s gripom s početka prošlog svijeka, nego očekujem stvarno jednu pravilnu, pametnu borbu protiv nove pojave virusa.

Mi znamo da je virus oko nas, jučer je bilo preko 100.000 ljudi zaraženo u svijetu u jednom danu. To vam govori koliko se taj virus brzo širi svim različitim zemljama – od Južne Amerike, Amerike, Rusije, Afrike.

U svim tim situacijama imate jako veliki broj virusa. On se opet može vratiti i u Aziju i u Europu tako da moramo biti oprezni. Ali smo sad spremni, imamo puno uspješnije metode testiranja, detektiranja tih virusa, već znamo kako se borimo tako da smo puno spremniji i ne očekujem nekontrolirani drugi val baš što se tiče Hrvatske i Europe”, rekao je Đikić.

Poznata glumica iz “Očajnih domaćica” bi mogla u zatvor na duže vrijeme

Koji horoskopski znakovi su najkompatibilniji: Jedan od njih je najbolji izbor za dugu vezu