in

DOBRO PAZITE NA OVE SIMPTOME: Oni pokazuju da je vaša maca možda bolesna

A small tabby cat lies and looks trustly

Ako vaša mačka spava cijeli dan, ništa ne jede ili vam jednostavno ne izgleda dobro, postoje velike šanse da je bolesna, piše lovetoknow. Ako ste upoznati sa svakodnevnim navikama svoje mačke i njenim općim zdravstvenim stanjem, bit će vam lakše primijetiti i sitne promjene i shvatiti kada je ona bolesna.

Vaša mačka ne jede ili pokazuje promjene u svojim navikama u jelu i piću
Bilo kakve promjene u navikama koje vaša mačka ima u jelu i piću mogu biti znak bolesti. Nekada je teško uočiti promjene u apetitu i druge simptome koje nam mačka pokazuje, ali ako ste ljubitelji ovih bića, trebate biti obazrivi po pitanju njihovih problema s probavom. Znakovi ovog problema su:

smanjen unos hrane duže od nekoliko dana,

povećan ili pretjeran apetit i žeđ, što može biti znak dijabetesa ili hipertireoze,

mačka uopće ne pije vodu.

Vaša mačka je letargična

Iako neke mačke spavaju i po 20 sati dnevno, prosječna mačka spava 16 sati dnevno. Bez obzira na to što mačke toliko spavaju, promjene u ovim navikama mogu biti znak zdravstvenog problema. Bolesna mačka se može osjećati pretjerano umorno ili slabo, neće pokazivati zanimanje ni za što, a često pokazuje i druge promjene u ponašanju, kao i slabije zanimanje za hranu i vodu.

Vaša mačka pokazuje promjene u svojim aktivnostima

Ako primijetite promjene u razini aktivnosti vaše mačke, bilo da su one povećane ili umanjene, to može biti jasan pokazatelj da se vaša mačka ne osjeća dobro. Ako primijetite da vaša mačka nerado skače na stvari koje joj je ranije bilo lako dohvatiti ili vam se čini da ona skače drugačije, mogu postojati medicinski razlozi za to. Vidljiva promjena u kretanju mačke također bi mogla biti znak bolesti.

PROČITAJTE  Stručnjaci savjetuju: Evo kako da izračunate dovoljnu porciju za jedan obrok

Promjene u održavanju higijene
Mačke su općenito čiste životinje i kupaju se većinu vremena kada su budne. Kada se mačka iznenada prestane kupati, to može biti znak stresa, ali može ukazivati i na bolne probleme, kao što je artritis. S druge strane, ako mačka neprestano čisti samo jedan dio tijela, to može ukazivati na neki problem s kožom.


Uočavate promjene na dlaci ili gubitak krzna
Bilo kakve promjene u stanju ili teksturi mačje dlake najčešće su pokazatelj da je mačka bolesna. Dlaka može biti gruba, masna ili previše suha. Mrlje na koži ili značajan gubitak krzna, poput ćelavosti, jasan su znak da mačka nije dobro.

Često povraćanje
Potpuno je normalno da mačka s vremena na vrijeme povrati kugle od dlaka. Iznenadna promjena hrane, također, vodi prema uznemirenosti trbuha. One mogu jesti prebrzo ili previše, što kasnije dovodi do povraćanja.

Međutim, ako vaša mačka često povraća, u mlazovima ili povraća tijekom duljeg razdoblja, to mogu biti znakovi dosta ozbiljnijih problema.

Mačka se skriva
Normalno je da se mačka skriva tijekom dana, kada želi neometano drijemati. One će se kriti i tijekom igre i izražavanja prirodne potrebe za lovom. Ipak, ako se vaša mačka počne skrivati više nego obično, to može biti znak da je bolesna. To je osobito karakteristično za starije mačke, koje će se skrivati uslijed boli i stresa koje osjećaju zbog ozbiljnih zdravstvenih problema. Ako se mačka počne skrivati na mjestima na kojima se prije nije skrivala ili drastično češće nego ranije, vrijeme je za odlazak kod veterinara.

Još neki simptomi mačje bolesti
I sljedeći znakovi mogu biti razlog za brigu:

PROČITAJTE  Inspirisani pandemijom koronavirusa: Pogledajte najotkačenije maske!

kihanje,

curenje nosa ili zelenkasti iscjedak iz nosa,

crvenilo oko nosa,

kašalj,

promjena u brzini disanja mačke,

otežano disanje,

češanje ili otresanje glave,

pretjerano slinjenje,

upala usta,

uočljive izrasline na ustima,

uriniranje izvan posude s pijeskom ili druga neuobičajena ponašanja vezana za pijesak,

bilo kakva promjena vezana za crijeva, uključujući proljev ili zatvor.

Kada potražiti hitnu njegu mačke?

Ako primijetite nešto sa sljedećeg popisa, hitno potražite medicinsku pomoć za svoju mačku:

iznenadni napad,

krv u stolici,

krv u mokraći,

dugotrajno povraćanje,

problemi s disanjem,

paraliza,

teškoće pri mokrenju,

krvarenje,

žutica – bilo kakvo žutilo oko očiju, desni ili na koži,

izblijedjele desni – pokazatelji šoka ili anemije,

nenormalno visoka ili niska temperatura,

vidljiv treći očni kapak.

Mačke ne mogu reći svojim vlasnicima kada se ne osjećaju dobro. Kao odgovorni njegovatelj kućnih ljubimaca, vlasnik mačke je dužan prepoznati simptome bolesti i potražiti medicinsku pomoć što je prije moguće.

Index.hr

Autor: A. P.

Srbin je svojoj američkoj ženi dao cijelu čašu rakije: Pogledajte reakciju koju je gledalo 300k ljudi

JESTE LI ZNALI? Ove neobične stvari dozivaju sreću i obilje u dom!