in

Dok cijeli svijet priča o koroni iz drugog plana dolazi horor mnogo strašniji od ovog virusa

Većina evropskih zemalja vjeruje da je najgora faza pandemije iza njih, uz dozu zabrinutosti zbog mogućeg drugog talasa, koji bi mogao uslijediti nakon što se život vrati u normalu – ili barem nešto što nalikuje na normalu.

Osim epidemiološkog drugog talasa, Evropi i Zapadu prijeti druga opasnost – geopolitički drugi talas, piše američki časopis “Atlantik”.

A te spoljnopolitičke, ekonomske i vojne posljedice jednak su razlog za zabrinutost zapadnih vlada.

Novinar ovog časopisa izlaže sljedeći hipotetički scenario: u isto vrijeme dok Evropa i SAD stavljaju korona virus pod kontrolu, on izmiče kontroli u zemljama trećeg svijeta. Razvijene zemlje, same iscrpljene pandemijom, zadužene zbog paketa pomoći posrnuloj ekonomiji i usred nove ekonomske krize, ne šalju pomoć na vrijeme. Nastupa opšta panika.

Migranti se ponovno gomilaju na jugu, odnosno jugoistoku Evrope. Neka od država pogođenih pandemijom proglašava stečaj zbog javnog duga, uglavnom prema zapadnim bankama, koji ne može platiti. U sve većem haosu neki diktator vidi priliku za zauzimanje teritorija druge zemlje. A SAD, koje se pod Donaldom Trampom sve više okreću sebi i izoluju od svijeta, puštaju Kini da zauzme njihovo mjesto “svjetskog policajca”.

Dalje se navodi da je to samo jedan od nekoliko scenarija koje su mu izložili bezbjednosni stručnjaci, akademici i vladini savjetnici. Svi su oni, dodaje, uvjereni da ovaj geopolitički drugi talas dolazi. Pitanje je samo gdje će udariti.

Istorija nas uči da velike promjene i poremećaji mogu izazvati nepredvidive i dalekosežne reakcije. Rušenje Vol strita 1929. dovelo je ne samo do ere Nju dila u Americi nego i do Velike depresije širom zapadnog svijeta, što je posredno doprinijelo rastu fašizma i izbijanju Drugog svjetskog rata. Još jedan finansijski kolaps u Americi, onaj iz 2008. godine, izazvao je evrokrizu, a nekoliko godina kasnije usledili su Bregzit u Velikoj Britaniji, kao i pobjeda Trampa u SAD.

PROČITAJTE  Postupci Federalnih rezervi doveli su do “totalnog raspada” američke ekonomije

Korona virus je nanio još jedan nagli šok globalnoj ekonomiji i zaoštrio tenzije između SAD-a i Kine, baš kada su bili na pragu dogovora. Tramp i Majk Pompeo već su nekoliko puta iznijeli optužbu da je SARS-Cov-2 izašao iz biolaboratorija u Vuhanu, a ne sa takozvane mokre pijace, kao što se uglavnom pretpostavljalo. Američki mediji javljaju kako se u Vašingtonu sve više razgovara o mogućoj odmazdi prema Kini zbog njene odgovornosti za širenje pandemije, bez obzira na to odakle je korona virus potekao.

U isto vrijeme, globalna trgovina generalno je usporila, a podjele u Evropskoj uniji, odnosno razlike između njenog bogatijeg sjevera i zaduženijeg juga, produbile su se. Stoga se nameće logično pitanje – kakve posljedice možemo očekivati nakon ove krize?

“Istoričari vole krajeve poglavlja”, smatra spoljnopolitički ekspert i bivši član američkog Odbora za odbrambenu politiku Robert Kaplan, koji je ovog mjeseca savjetovao britansku vladu o potencijalnim indirektnim posledicama pandemije. “Kovid 19 će mnogi vidjeti kao još jedan kraj poglavlja”, dodaje u razgovoru za Atlantik.

Autor: Krtice.net

NEVJEROVATNA PRIČA Dragana je pobijedila smrt i porodila se na rođendan

Poznati pjevač pokušao jesti kukuruz sa bušilice. Požalio je što se rodio