in

Doktor Kon veoma zabrinut. Ima dobar razlog zašto

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je da nije nemoguće da je virus korona bio prisutan kod nas još u decembru

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je da nije nemoguće da je virus korona bio prisutan kod nas još u decembru, ali je, ukoliko je to istina, sasvim sigurno bio sporadično u cirkulaciji.

“Da je bio masovno prisutan mi bismo ga otkrili i ranije. Znali bismo po broju onih koji su oboljeli sa oboljenjima sličnim gripu, a to se nešto posebno nije vidjelo”, kazao je Kon jutros za RTS.

Kako je istakao, nakon ukidanja vanrednog stanja nastaviće se sa izbjegavanjem kontakata, što će i dalje posebno važiti za starije od 65 godina i za hronične bolesnike.

“Svi ti kontakti praktično omogućavaju virusu da opstane. Što ih manje imamo manje će i kraće će trajati njegova cirkulacija u ovom talasu. Prema tome, ne treba nešto mnogo da mijenjamo ponašanje”, rekao je Kon.

Što se tiče gradskog saobraćaja, koji će u Beogradu početi od 8. maja, to neće biti za opštu upotrebu već samo za zaposlene i zbog toga, naveo je, treba i dalje govoriti da je zabranjen.

“Svi zaposleni da bi stigli na posao moraju da koriste maske prilikom ulaska u prevoz, moraju da imaju rukavice”, kazao je i dodao da će ta mjera trajati neko vrijeme, a dotle će se pratiti situacija s korona virusom i u skladu s tim donositi odluke.

Komentarišući početak testiranja 7.000 porodica kako bi se utvrdilo da li se stekao kolektivni imunitet, Kon je rekao da je skeptik da se stvorio značajan imunitet uz mjere koje se preduzimaju i spriječavanje kontakta.

“Veliki broj nas je ostao osjetljiv, a vidjećemo kakvi će rezultati biti, pa ćemo znati tačno”, kazao je zabrinuti doktor Kon.

PROČITAJTE  “Mi smo defitivno lud narod”: Srbija u dvije slike: Stotine ljudi igralo kolo, u bolnicama stanje alarmantno

Prema njegovim riječima, još uvijek nije donijeto riješenje o otvaranju granica, a vjerovatno će se tražiti da budu testirani oni koji ulaze u zemlju. Što se tiče izlazaka iz zemlje ponašaće se kako zemlje u koje se ide budu tražile.

Autor: Krtice.net

Do sad neviđena snimka s probe raspametila obožavatelje: Jennifer Lopez uči Shakiru kako mrdati stražnjicom uoči početka Super Bowla

Utjeha u votki: Rusi u izolaciji strahuju da će se vratiti starim demonima