in

DOKTORICA DARIJA IMA DOBRU I LOŠU VIJEST Virus je oslabio i nadali smo se da će sunce ubiti koronu, ali ovo nismo očekivali

Doktorica Darija Kisić Tepavčević, članica Kriznog štaba za suzbijanje korona virusa, kaže da imamo sve više pokazatelja koji govore da je pala aktivnost virusa

Doktorica Darija Kisić Tepavčević, članica Kriznog štaba za suzbijanje korona virusa, kaže da imamo sve više pokazatelja koji govore da je pala aktivnost virusa u Srbiji, ali da on uvijek može da pronađe put do osjetljive osobe, zbog čega svi treba da se ponašaju kao da su potencijalni rezervoari virusa.

Doktorica Darija Kisić Tepavčević kaže za RTS da smo za ovo vrijeme svi zajedno naučili dosta o korona virusu. “Naučili smo kakve su preventivne mjere koje i te kako daju efekta. Na početku, kada smo striktno pričali o pranju ruku, o fizičkoj distanci, svi su to sa skepsom primili i pitali zar u 21. vijeku nemamo ništa bolje da ponudimo kao način prevencije, a vidjeli smo da to spasava živote”, ističe doktorka Kisić Tepavčević. Kaže da bi bilo jako dobro da imamo vakcinu i specifičan lijek za korona virus, ali ga nemamo, pa moramo da se oslonimo na opšte mjere prevencije koje su se dobro pokazale.

“Život mora da se nastavi svojim tokom, ali apsolutno moramo da mislimo na ovaj virus, bez obzira na to što su nam svi pokazatelji pozitivni kada je u pitanju epidemiološka situacija. Moramo da budemo svjesni da ovaj virus cirkuliše u našoj populaciji i da može da pronađe put do osjetljive osobe”, upozorava doktorka Kisić Tepavčević.

Kisić Tepavčević kaže da je ustanovljeno da i asimptomatski nosioci prenose zarazu, ali u nešto manjem obimu nego osobe za izraženim simptomima. Navodi da svi treba da se ponašaju kao da su potencijalni rezervoar infekcije.

“Sada ide period godine kada je inače smanjena mogućnost prenošenja kapljičnih infekcija i kada generalno ima manje oboljenja sličnih gripu. Nadali smo se da će tople vremenske prilike uticati da virus možda i nestane, ali južna hemisfera i Australija pokazuju da se i tamo i sada dešavaju slučajevi oboljevanja”, kaže doktorka Kisić Tepavčević. Ističe je potrebna specifična kombinacija faktora spoljašnje sredine da bi virus brzo nestao.

PROČITAJTE  Vakcina za Covid-19 uskoro odobrena samo za hitnu upotrebu!?

“To je temperatura preko 25 stepeni Celzijusa i vlažnost vazduha preko 20 odsto, pa čak uz određenu kombinaciju UV zraka on može da nestane za par minuta. Međutim, nije to nešto u šta treba da se pouzdamo. Moramo i mi tome da doprinesemo”, naglašava doktorka Kisić Tepavčević.

Autor: Krtice.net

Planeta Zemlja i zanimljive činjenice kroz njeno postojanje

PRIRODA UZVRAĆA UDARAC Rekordno velik otvor nad Arktikom odjednom zacijelio, ozonske rupe više nema!