in

DR KON OTKRIVA Virus pri kraju, ali bez ove 4 stvari teško da ćemo smjeti dalje! Iznio je i gorku istinu o avionima i kafićima…

Epidemiolog Predrag Kon rekao je jutros da je tekući epidemijski talas u okviru pandemije korona virusa pri kraju, te da, sezonski gledano, virus polako nestaje.

On je, međutim, upozorio da broj od 157 ljudi novootkrivenih jučer među zaraženima opominje da i u narednom periodu postoji potreba za mjerama socijalnog distanciranja, pranja ruku i svih epidemioloških mjera koje je preporučila struka.

“Važno je da ostanu mjere socijalnog distanciranja. Takođe, to važi i za pranje ruku i korištenje dezinfekcionih sredstava, kao i za korištenje maski tamo gdje je neophodno”, rekao je Kon za RTS.

Navodeći da najnoviji podaci o broju i stanju oboljelih ohrabruju, Kon kaže da možemo da se obradujemo, ali da još ne smijemo da se opustimo.

Rekao je da smo ušli u mirniju fazu epidemije, ali da još postoje čepovi gdje virus može brzo da se proširi, kao što su gerontološki centri. Kada je u pitanju uspostavljanje avio-saobraćaja, on je naznačio da avio-saobraćaj neće ići ni tako brzo ni tako lako.

“Prije nego što se uspostave sva pravila ponašanja u međunarodnom saobraćaju teško će biti uopšte i letova. Nije jasno da li će se mjere karantina ili samoizolacije primjenjivati ili ne. Ako se budu primjenjivale jasno je da praktično ništa od saobraćaja u ovom trenutku nema”, napomenuo je Kon.

Što se tiče kafića i restorana, koji od sutra počinju sa radom, Kon je naveo da će postojati tačno obavezujuće preporuke, vrlo konkretne za ugostitelje, kao i za posjetioce tih mjesta.

“Biće upotreba maski prilikom kretanja, preporučeno je sjedenje u baštama. Na dva i po kvadratna metra će biti jedan čovjek, a unutra na tri metra. Svako je dužan da to obezbijedi”, precizirao je doktor Kon.

PROČITAJTE  Nakon bebe izdahnula i majka: Preminula porodilja koja je bila na respiratoru

Prema njegovim riječima, jasno je da će javni gradski saobraćaj biti u početku razređen. “U Beogradu se planira da ga koriste samo zaposleni, barem u početku. Znači, vrlo kontrolisana upotreba saobraćaja”, naveo je on.

Kako je rekao, Srbija će neuporeduvo spremnija dočekati drugi talas, ako ga bude uopšte. “Testiranje koje će se raditi na antitijela daće nam odgovor kako da se pripremimo za jesen i zimu”, zaključio je Kon.

Autor: Krtice.net

Naučnici otkrili tri scenarija kraja pandemija korone: Koliko ćemo još dugo morati živjeti s virusom i zašto je jedan od njih najizgledniji

Novinarka izvještavala s plaže, gledaoci gledali otvorenih usta kad su vidjeli ko joj se pridružio