in

Dr. Nestorović: Ovo dokazuje da je virus vještački napravljen, pitanje je samo – ko ga je napravio?

Visokoinfektivni virus SARS-CoV-2 je prilagođen da inficira ljudske ćelije, umesto ćelije šišmiša, navodi se u novoj australijskoj studiji na koju nam je pažnju skrenuo dr Nestorović

Visokoinfektivni virus SARS-CoV-2 je prilagođen da inficira ljudske ćelije, umesto ćelije šišmiša, navodi se u novoj australijskoj studiji na koju nam je pažnju skrenuo dr Nestorović.

– Prekjučer su Australijanci javili da je virus veštačkog porekla. Grupa naučnika na čelu sa profesorom Petrovskim, istraživala je kako se virus vezuje za razne vrste ćelija. Najbolje se vezuje za ljudske ćelije. Mnogo manje za druge. Dakle, pada u vodu priča da je prešao sa životinje. Potpuno je jasno da je veštački, ali ostaje pitanje ko ga je napravio – istakao je.

U potrazi sa pronalaženjem vakcine ili lijekova protiv Covid-19, australijski naučnici su koristili računarsko modeliranje visokih performanski kako bi proučili sposobnost virusa da cilja 12 različitih egzotičnih i domaćih životinja u nadi da će razotkriti izvor virusa.

Studija Univerziteta Flinder, uporedila je modeliranje sa spobnošću virusa da se veže za ljudske ćelije i otkrila da SARS-CoV-2 cilja ljudske ćelije jače nego bilo koje od testiranih životinjskih.

– Rezultati jasno pokazuju da je Covid-19 izvrsno prilagođen da zarazi ljude – ističe prof. dr Nikolaj Petrovski, autor studije objavljene u mreži arXiv.

– Sposobnost virusa da veže protein na ljudske ćelije je daleko veća od njegove sposobnosti da veže isti protein za slijepe miševe, što znači da oni ne mogu biti direktan izvor ljudskog virusa – istakao je.

Međutim, kompjutersko modeliranje pokazuje i da se virus snažno vezao i za ćelije pangolina, egzotične životinje koja se ilegalno uvozi u Kinu.

– Iako su neki kineski naučnici sugerisali da je Covid-19 mogao ljudi da prenese pangolin, trenutno dostupni podaci ne podržavaju tu ideju – ističe prof. Petrovski.

PROČITAJTE  EKSPLOZIJA BROJA INFICIRANIH KORONAVIRUSOM U SRBIJI Uvodi se vanredno stanje u još nekoliko gradova

S ovim se slaže i doktor Branimir Nesterović.

– Prekjuče su Australijanci javili da je virus vještačkog porijekla. Grupa naučnika na čelu sa profesorom Petrovskim, istraživala je kako se virus vezuje za razne vrste ćelija. Najbolje se vezuje za ljudske ćelije. Mnogo manje za druge. Dakle, pada u vodu priča da je prešao sa životinje. Potpuno je jasno da je vještački, ali ostaje pitanje ko ga je napravio – istakao je.

Autor: Krtice.net

Srbin pobijedio banku: Imao kredit u “švajcarcima”, moraju da mu vrate 20.000 eura

Užas je stigao u Srbiju: Zabilježeni prvi slučajevi Kawasaki sindroma kod djece