in

Drugi val koronavirusa u Evropi je neizbježan. Kada ga možemo očekivati?

Dok se polako popuštaju mjere uvedene zbog koronavirusa, Svjetska zdravstvena organizacija upozorava da SARS-CoV-2 “možda nikada neće nestati”. Zabrinutost od drugog, a možda i trećeg vala zaraze raste, piše Deutsche Welle.

U početku je izgledalo kao da će se život vrlo dugo odvijati iza zatvorenih vrata, možda čak i do kraja ljetnih praznika. Ali onda se situacija odjednom promijenila i vrata su se otvorila prije nego što se mislilo. U Njemačkoj, Španiji, Grčkoj i drugim zemljama ukinute su najrestriktivnije mjere. Ali raste zabrinutost da bi planetu mogao zahvatiti drugi val pandemije.

Već sada se pojavljuju prvi predznaci drugog vala ovog novog koronavirusa: Kina i Rusija bilježe nove infekcije, a čak i u Južnoj Koreji, koja je nakon prvog vala bila hvaljena zbog uspješnog suzbijanja širenja epidemije, građani se ponovo inficiraju virusom SARS-CoV-2.

 

Drugi val manje-više neizbježan

 

“Ovaj virus bi se mogao razviti u još jedan endemski virus u našim društvima. Možda nikada neće nestati”, rekao je Mike Ryan, direktor Zdravstvenog programa za hitne slučajeve Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) na jednoj konferenciji za medije.

Ni drugi virusi, na primjer HIV, nisu jednostavno nestali, kaže Ryan. Ali, naučnici su razvili lijekove koji virus drže u šahu i zaraženom omogućavaju život u koegzistenciji s patogenom. Vrlo malo virusa je iskorijenjeno, poput virusa velikih boginja.

Svi drugi virusi su i dalje među nama. Pojedini se povremeno vraćaju – kao na primjer tuberkuloza. Ako pogledamo unazad, vidimo da drugi val jedne pandemije može biti mnogo gori od prvog.

 

Španska gripa je došla i ostala

 

Španska gripa 1918. došla je u tri velika vala i kako se procjenjuje, odnijela je 50 miliona života. Pandemija je počela u martu 1918. Vrhunac je dostigla tokom drugog vala krajem iste godine. Centri za kontrolu i prevencije bolesti (CDC) u Sjedinjenim Američkim Državama polaze od toga da je drugi val odgovoran za najviše smrtnih slučajeva u SAD-u (zemlji u kojoj je, kako se pretpostavlja, virus i nastao). Početkom 1919. je došao treći val i trajao je do sredine te godine. Virus vjerojatno nikada nije u potpunosti nestao.

PROČITAJTE  Govor na dženazi Džeja Ramadanovskog rasplakao Balkan

Prema jednoj studiji iz 2006. svi slučajevi influence A – zaraze koja pogađa ptice i sisavce – od pandemije španske gripe su “uzrokovani nasljednicima virusa iz 1918.”.

 

Nema međunarodnih standarda za drugi val

 

Kako bi se umanjio rizik od izbijanja novog vala infekcija, Svjetska zdravstvena organizacija savjetuje u obnovljenoj strategiji za covid-19 od 19. aprila da se popuštanje mjera vrši “postupno”, “temeljeno na evidenciji i dokazima”.

“U idealnom slučaju, između pojedinačnih faza bi se trebala napraviti pauza najmanje dvije sedmice (vrijeme inkubacije covida-19). Tako bi bilo dovoljno vremena da se reaguje na odgovarajući način”, navode u SZO-u.

O tome, međutim, u Njemačkoj nema ni govora. Škole su počele drugu fazu otvaranja samo četiri dana nakon što je počela nastava za više razrede; dakle, bez savjetovane dvije sedmice pauze.

Njemačka vlada je za popuštanje mjera odgovornost prebacila na savezne pokrajine i općine. Ako se dogodi da se u jednoj regiji u toku jedne sedmice zabilježi 50 zaraza na 100.000 stanovnika, ponovo se uvode ograničenja.

Ali, ovih 50 slučajeva na 100.000 stanovnika su samo brojevi. Jer, čini se da nema jedinstvenog globalnog standarda za to što zapravo znači drugi val epidemije ili pandemije.

“Drugi val nije utvrđen pojam”, kaže Christian Lindmeier, jedan od glasnogovornika SZO-a, u svom pisanom odgovoru na upit DW-a.

“Taj pojam se odnosi (samo) na nova izbijanja zaraze, koja dolaze nakon što je broj zaraženih počeo opadati. Isto važi i za treći val.”

“Ako se bolest u pojedinim zemljama održava na niskoj razini, i ako nema dovoljno kapaciteta za istraživanje i identifikaciju žarišta, onda postoji opasnost da će bolest ponovo izbiti.”

To posebno važi tamo gdje se kreću mase: u velikim gradovima, u izbjegličkim kampovima i mjestima, na kojima ne postoji mogućnost održavanja razmaka.

PROČITAJTE  Nova žarišta virusa u Kini, hiljade ljudi u karantinu.

 

Ranije nego što se mislilo

 

Sada, kada na sjevernoj hemisferi počinje ljeto, a Grčka i Španija se uprkos virusu nadaju turistima, drugi val bi nas mogao pogoditi ranije nego što se mislilo. To su podaci studije koja je objavljena u aprilu u medicinskom časopisu The Lancet.

Veliki val novih infekcija doveo bi i do novog vala restrikcija.

“Upravo to pokušavamo spriječiti. Nadamo se i vjerujemo u to da će Njemačka, Koreja i druge zemlje biti u situaciji suzbiti žarišta. U pojedinim slučajevima, na regionalnom nivou, možda bi se morale provesti konkretne mjere koje bi smanjile određene načine prenošenja virusa”, kaže Mike Ryan iz SZO-a.

Kako stvari stoje, možda ćemo ipak morati ponovno odlagati planove za odmore.

Epidemija koronavirusa u Srbiji se smiruje sporije od očekivanog

New York Times na naslovnici objavio imena umrlih od koronavirusa