in

Duplo više oboljele djece zbog britanskog soja korona virusa

Britanski soj korona virusa odgovoran za trenutno duplo veći broj obolele djece nego prije mjesec dana, ali teška klinička slika javlja sa istom učestalošću kao i kod ostalih sojeva, a pošto je sada broj zaražene djece veći, i apsolutni broj proporcionalno mora da raste, kaže predsednik Udruženja pedijatara Srbije Georgios Konstantinidis.

efinitivno ima više dece i sa težom kliničkom slikom, jer je više oboljelih – navodi on. Ukazuje i da deca slabo prenose virus, posebno kada su asimptomatska, i da njihova vakcinacija nije trenutno prioritet, već je potrebno da se prvo vakcinišu odrasli, čime će najbolje zaštiti i decu od oboljevanja, rekao je on za N1 i dodao:

– Zabluda inicijalna je bila da britanski soj izaziva težu kliničku sliku, klinička slika je manje-više ista, ali kako određeni postotak djece ima najtežu, tako je ostao i sada, ali s obzirom na veći broj oboljelih, definitivno ima i više dece sa težom kliničkom slikom – pojašnjava u Novom danu na N1 doktor Konstantinidis i dodaje da je jedna od karakteristika britanskog soja da se lakše prenosi kod djece i adolescenata – navodi.

Na pitanje da li je vrijeme da djeca počnu da se vakcinišu, on ističe da je veliki zagovornik vakcinacije, “i apsolutno će u jednom trenutku biti potrebno da vakcinišemo djecu, ali je sada prioritet da se vakcinišu odrasli, za djecu ima vremena”, prenosi Blic.

– Fajzer je u martu završio ispitivanja za uzrast između 12 i 15 godina, počeo je tek za mlađe, prije septembra neće nigdje početi (vakcinacija), ali to ne treba da bude prioritet. Najbolje ćemo zaštiti osjetljive kategorije – djecu i trudnice, tako što će se prvo vakcinisati oni koji mogu i trebaju – ukazuje Konstantinidis.

PROČITAJTE  Stara narodna vjerovanja: Šta će se desiti ako padne kiša na Đurđevdan?

A kada roditelj da zna da treba da testira dijete, s obzirom da je proljeće doba i alergija, doktor poručuje da “već i vrapci znaju da djeca mogu često imati asimptomatske oblike, ne treba toliko insistirati na testiranju”.

– Naravno, kada postoji podatak o kontaktu sa oboljelim ili dijete ima obolelog u porodici, a istovremeno ima kliničku sliku, treba razmišljati o testiranju – kaže on i dodaje da je vrijeme pokazalo da su ljekari dovoljno verzirani, i da dijete prosto treba testirati kada to ljekar kaže.

Autor: Krtice.net

Dorayaki palačinke: Recept za pahuljaste i medene bucke koje se tope u ustima

ŠTA SE DEŠAVA U SRBIJI? Za sedam dana preminule dvije mame zaražene koronom