in

Dvoje djece u BiH se pokušalo ubiti zbog Tik Toka

U posljednja dva mjeseca pripadnici Federalne uprave policije spriječili su dva najavljena samoubistva djece, otkrio je inspektor u FUP-u Saša Petrović.

U posljednje vrijeme aktuelni su izazovi na društvenoj mreži TikTok u kojima se djeca pozivaju da izvrše samoubistvo, a Petrović kaže da se ne može sa sigurnošću reći da li ovakvi izazovi dolaze od djece. Interpol je obavijestio Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske da je za 3. mart najavljeno masovno samoubistvo mladih osoba na društvenoj mreži TikTok. O opasnom izazovu obaviještena je i Federalna uprava policije.

Petrović ističe da je vrlo teško kontrolisti ovakve pojave na društvenim mrežama.

– Vrlo teško. I mi smo zaprilimili ovu informaciju, ali je MUP RS objavio prije nas, pa nije bilo potrebe da se i mi oglašavamo. Djeci u ovim vremenima nedostaje izazova i uzbuđenje. Takođe, povećana je upotreba društvenih mreža i dovoljno je da neko smisli ovakav “izazov” i sigurno će jedan broj djece krenuti za njim.

Petrović za N1 navodi da se „ne može reći“ da je ovako opasan izazov kreiralo dijete.

– Ne možemo to reći. Mi kao FUP radimo preventivno i represivno. Preventivno radimo na edukaciji djece, a represivno vršeći istrage i monitoring. Što se tiče Bosne i Hercegovine nije kritično kako zvuči. Nismo naišli na slučaj koji nismo spriječili prije izvršenja. Imali smo dvije najave samoubistva, u posljednja dva mjeseca, kod djece koje smo spriječili.

Petrović navodi da je ključan odnos savjetodavni odnos roditelja prema djeci kako bi se kontrolisale njihove aktivnosti i na internetu.

– To je vrlo nezgodna tema. Pitanje se postavlja koliku kontrolu roditelj treba imati nad privatnošću djeteta. Važnije je da roditelji radi na kritičkom razmišljanju kod djeteta nego da zadire u njegovu privatnost. Zamislite da roditelj čita dnevnik od djeteta? Dijete će uvijek naći način da pobjegne od roditelja, znači ključno je kritičko razmišljanje.

PROČITAJTE  Zbogom "blejanju" u punim kafićima - Objavljene NOVE MJERE!

“Bolje ući u privatnost, nego trpiti posljedice”

Nataša Pivašević, psiholog iz Banjaluke, naglašava da je najbitniji razgovor roditelja sa djetetom.

– Bolje je po meni ući u privatnost nego trpiti posljedice. Problem je što su roditelji mnogo slabije tehnološki edukovani od svoje djece. Bitna je i komunikacija kroz školu – nastavnika ili pedagoga sa djetetom.

Autor: Krtica.net

Silovao djevojčicu, sudija mu ponudio pomoć da je oženi?!

Željko Bebek otkrio zbog koje je pjesme napustio Bijelo dugme