in

Ekolog upozorava: Ovo je područje iz kojeg bi mogao stići novi virus

Iduća pandemija mogla bi krenuti iz amazonske prašume, upozorava brazilski ekolog David Lapola i tvrdi da ljudsko posezanje za životinjskim staništima ondje prelazi sve granice zbog neumjerenog krčenja šuma.

Naučnici kažu da urbanizacija dotadašnjih divljina pridonosi pojavi zoonotskih bolesti, onih koje sa životinja prelaze na ljude.

To uključuje novi koronavirus, koji je najvjerojatnije ‘skočio’ sa šišmiša i ljuskavaca na ljude u kineskoj pokrajini Hubei koja se rapidno urbanizuje.

Lapola (38), koji proučava kako ljudska aktivnost preoblikuje ekosisteme tropskih šuma, tvrdi da se isti procesi zbivaju u Amazoniji.

 

Amazonija – golemi rezervoar virusa

 

“Amazonija je golemi rezervoar virusa. Bolje da ne isprobavamo sreću”, rekao je u razgovoru za AFP.

Najveća svjetska prašuma nestaje uznemirujućom brzinom.

Prošle godine, prve u predsjedničkom mandatu desničara i klimatskog skeptika Jaira Bolsonara, koji želi otvoriti nekad zaštićena domorodačka područja za rudarstvo i poljoprivredu, deforestacija Amazonije znatno je porasla.

Trend se nastavlja i ove. Od januara do aprila ‘izbrisano’ je 1200 četvornih kilometara šume, što je novi rekord za četveromjesečni period. Podaci su to brazilskog Nacionalnog instituta za istraživanje svemira (INPE).

Iskrčena površina ukupno je premašila 11.000 četvornih kilometara.

To su loše vijesti, ne samo za planetu nego i za ljudsko zdravlje, kaže Lapola koji je doktorirao na institutu Maxa Plancka, a sada radi na brazilskom univerzitetu Campinas.

“Kad stvorite ekološku neravnotežu, tada virus može skočiti sa životinja na ljude”, rekao je.

 

HIV, ebola, denga

 

Slično se već dogodilo pri pojavama HIV-a, ebole i groznice denga. “Ti virusi su se pojavili i raširili zbog ekoloških neravnoteža”, kaže Lapola.

PROČITAJTE  Trump uzdrmao planetu: Pentagon vodi ratove da bi uvećao profit vojne industrije

Dosad je većina takvih epidemija bila koncentrirana u južnoj Aziji i Africi.

Golema bioraznolikost Amazonije mogla bi regiju pretvoriti “u najveći svjetski bazen koronavirusa”, rekao je Lapola misleći na koronaviruse općenito, a ne samo na uzročnika postojeće pandemije.

“To je još jedan razlog da se Amazonija ne koristi iracionalno”, naglasio je.

“Moramo prepraviti odnos između našeg društva i prašume”, tvrdi. “Inače će svijetu slijediti još pandemija s nepredvidivim ishodima. Bolje nam je da igramo na sigurno.”

Autor: D. K.

Evo kako sada izgleda putovanje iz Njemačke u Hrvatsku

Senidah sa bejzbol palicom razbijala čaše pa završila na podu