in

Epidemija koronavirusa u Srbiji se smiruje sporije od očekivanog

Srbija, dok postupno ublažava ili ukida mjere za suzbijanje širenja covida-19, zadržava visok nivo testiranja na koronavirus, ali uzastopni dnevni podaci s desecima novozaraženih pokazuju da se epidemija smiruje sporije od očekivanog.

Nakon što je 9. maja prijeđen broj od 10.000 oboljelih, u subotu je među 4415 testiranih uzoraka potvrđeno 68 novih slučajeva covida-19, što je ukupno 11.092 od početka epidemije 6. marta.

Dosad je testirano ukupno 214.212 osoba, a oporavljenih je, po službenoj statistici ministarstva zdravlja, više od polovine – 5699 osoba od 11.092 oboljelih.

Na bolničkom liječenju je trenutno 665 pacijenata, od kojih 12 na respiratorima, dok je covid-19 odnio ukupno 238 žrtava, uz smrtnost od 2,15 posto.

 

Prvi dan bez umrlih nakon dva mjeseca

 

U petak je, poslije dva mjeseca, bio prvi dan bez umrlih od koronavirusa u Srbiji, ali taj se trend nije nastavio i juče jer je prijavljen jedan smrtni slučaj.

“Epidemiološka situacija je još uvijek nesigurna, ali trend je jasan da se ovo gasi”, ocijenio je epidemiolog i član Kriznog stožera Predrag Kon.

Kon je naveo da će kad stopa pozitivnih testova na koronavirus bude ispod 0,5 posto to biti znak da virus nestaje, ocijenivši da se to može očekivati u junu.

Međutim, on je ranije sugerirao da bi se epidemija mogla okončati oko sredine maja, a da je oprez neophodan do 31. maja, ocijenivši da će tada virus “biti znatno manje prisutan”.

Stručnjaci su saglasni da cirkulacija virusa u populaciji slabi te da je on znatno manje virulentan nego u početku ili na vrhuncu epidemije, ali se iz opreza privremene covid-bolnice još drže otvorenim, a među njima i najveća na beogradskom velesajmu u kojoj je trenutno 61 pacijent s lakšom kliničkom slikom.

PROČITAJTE  Oglasila se majka nestale Milice iz Batajnice: Njene riječi lede krv u žilama

Srbija je od petka otvorila granice bez obveze da stranci i domaći državljani moraju pokazati negativan PCR test na koronavirus. Počela je i postupna uspostava međunarodnog zračnog saobraćaja, prvo za Zurich, a najavljeno je i ponovno otvaranje linija za Frankfurt, London, Beč te kasnije Pariz, Amsterdam i New York

Autor: D. K.

ZA NJIH SU ČULI SVI Zajedno su ubili najmanje 13 ljudi, policija ih ubila u epskoj zasjedi

Drugi val koronavirusa u Evropi je neizbježan. Kada ga možemo očekivati?