in

EPIDEMIOLOG KON NAJAVIO KAZNE: Nepoštovanje ovih mjera skupo će da vas košta

Epidemiolog Predrag Kon rekao je da se trenutna epidemiološka situacija više ne može definisati kao vanredna, ali je prerano reći da je svaki rizik završen.

Navodi da, iako su pojedine lokalne samouprave ukinule vanrednu situaciju, i u tim mjestima na snazi ostaju mjere koje važe za čitavu zemlju. Riječ je o zabrani okupljanja više od 10 osoba, zabrani rada bašta kafića posle 23 časa, obavezno nošenje maski.

Kada je riječ o otvaranju institucija kulture, one će morati redovno da se provetravaju, dezifikuju najmanje jednom dnevno, a razmak između posjetilaca mora biti najmanje metar i po lijevo, desno, napred i nazad. To je, kaže, devet kvadratnih metara po čovjeku.

Takođe, navodi, članovi ansambla moraju biti temeljno pregledani da se zna da su zdravi, a biraće se i predstave u kojima ima najmanje učesnika.

“Ako se ne koriste maske, biće zatvaranja, to se prije svega odnosi na bioskope”, naglašava epidemiolog.

Govoreći o polasku u školu, Kon je rekao da neprekidno treba imati na umu da se nalazimo u specifičnoj pandemijskoj situaciji, koja se dešava ekstremno rijetko i da treba imati popustljiv odnos prema zahtjevima roditelja. U školsku godinu ulazi se tempirano, kada je situacija najpovoljnija, navodi član Kriznog štaba.

Napominje da se odluka o eventualnom karantinu po povratku sa godišnjih odmora ne može doneti “preko koljena”, već se mora dobro razmotriti.

Na pitanje šta će biti sa domaćim turistima koji se vraćaju s ljetovanja doktor Kon kaže:

“Imamo jasna upozorenja koja se daju na granici, da li se sprovode ili ne, to je drugo. Granična policija dijeli ta upozorenja. Tu sve piše, telefon gde treba da jave, kada treba da se samoizoluju. Minimalna kazna za nepoštovanje tih mjera je 50.000, a maksimalna 150.000. Moramo da razmišljamo i o zagušenju naših laboratorija zbog testiranja. Samozolacija je svakako najefktivnijna”, kaže dr Kon.

PROČITAJTE  Glavni njemački virolog više nije mogao da ćuti: Prestanite to da radite, pobićete nas sve!

 

Autor: Krtice.net

ZA NJU NEMA KORONA KRIZE: Dara Bubamara zbrisala na Maldive!

SNIMLJEN KAKO VRIJEĐA KONOBARICU: Sada moli bijesne ljude da mu ne unište firmu