in

EU se iz krize namjerava izvući ekološki prihvatljivim privrednim oporavkom

Planovi Evropske unije za ekološki prihvatljivim privrednim oporavkom od pandemije koronavirusa usmjerit će se na obnavljanje zgrada, obnovljive izvore energije i čisto vodikovo gorivo, navodi se u nacrtu dokumenta koji bi trebao biti objavljen 27. maja

Nacrt, koji je Reuters dobio na uvid, predviđa kako Evropska komisija planira iskoristiti ulaganja u projekte s niskim udjelom ugljika za suzbijanje privrednog pada bloka izazvanog virusom. Komisija je odbila komentarisati nacrt koji se može promijeniti prije objave. Također ga moraju odobriti vlade EU i Evropski parlament.

 

Komisija će svake godine izdvojiti 91 milijardu eura bespovratnih sredstava i zajmova za obnove

 

Nacrt klimatskih mjera u planu oporavka Komisije, koji će se financirati iz dugoročnog proračuna bloka i novog fonda za oporavak EU, ima za cilj transformaciju evropskog građevinskog fonda kako bi suzbili potrošnju energije, smanjili račune potrošačima i brzo stvorili radna mjesta u građevinskom sektoru.

Komisija će svake godine izdvojiti 91 milijardu eura bespovratnih sredstava i zajmova za obnove poput solarnih panela na krovu, izolacije i obnovljivih sistema grijanja.

 

Zeleni vodik smatra se ključnim za postizanje evropskog cilja o dekarbonizaciji ekonomije EU do 2050. godine

 

Prema prijedlogu Komisije EU će u iduće dvije godine staviti na raspolaganje 15 gigavata kapaciteta obnovljivih izvora energije s očekivanim ulaganjima od 25 milijardi eura.

Fond vrijedan 10 milijardi eura, kojim upravlja Evropska investicijska banka, također će nuditi zajmove za projekte obnovljivih izvora energije i čistog vodika.

Zeleni vodik smatra se ključnim za postizanje evropskog cilja o dekarbonizaciji ekonomije EU do 2050. godine zamjenom fosilnih goriva u zagađujućim industrijskim procesima.

 

PROČITAJTE  Stručnjaci upozoravaju: Ove tri grupe ljudi su potencijalne TRI KORONA BOMBE i mole ih da situaciju shvate ozbiljno

EK planira proširiti čisti promet kroz 20 milijardi eura vrijedan plan zajmova

 

Komisija planira proširiti čisti promet kroz 20 milijardi eura vrijedan plan zajmova i jamstava kojim bi potaknuli prodaju „čistih“ vozila u sljedeće dvije godine. Greenpeace je saopštio kako bi svako javno financiranje proizvođača automobila trebalo biti povezano s obavezama firmi da okončaju prodaju dizelskih i benzinskih automobila do 2028. godine.

EU također ima namjeru do 2025. godine izgraditi dva miliona stanica za punjenje “čistih“ vozila.

Autor: D. K.

Majka i kćerka se kupaju zajedno. Mama misli da je to sve OK, ali dečko se ne slaže…

Naučnici uspjeli stvoriti dosad najnapredniji oblik hibrida miša i čovjeka nazvanog ”Himera”