in

EU se iz krize namjerava izvući ekološki prihvatljivim privrednim oporavkom

Planovi Evropske unije za ekološki prihvatljivim privrednim oporavkom od pandemije koronavirusa usmjerit će se na obnavljanje zgrada, obnovljive izvore energije i čisto vodikovo gorivo, navodi se u nacrtu dokumenta koji bi trebao biti objavljen 27. maja

Nacrt, koji je Reuters dobio na uvid, predviđa kako Evropska komisija planira iskoristiti ulaganja u projekte s niskim udjelom ugljika za suzbijanje privrednog pada bloka izazvanog virusom. Komisija je odbila komentarisati nacrt koji se može promijeniti prije objave. Također ga moraju odobriti vlade EU i Evropski parlament.

 

Komisija će svake godine izdvojiti 91 milijardu eura bespovratnih sredstava i zajmova za obnove

 

Nacrt klimatskih mjera u planu oporavka Komisije, koji će se financirati iz dugoročnog proračuna bloka i novog fonda za oporavak EU, ima za cilj transformaciju evropskog građevinskog fonda kako bi suzbili potrošnju energije, smanjili račune potrošačima i brzo stvorili radna mjesta u građevinskom sektoru.

Komisija će svake godine izdvojiti 91 milijardu eura bespovratnih sredstava i zajmova za obnove poput solarnih panela na krovu, izolacije i obnovljivih sistema grijanja.

 

Zeleni vodik smatra se ključnim za postizanje evropskog cilja o dekarbonizaciji ekonomije EU do 2050. godine

 

Prema prijedlogu Komisije EU će u iduće dvije godine staviti na raspolaganje 15 gigavata kapaciteta obnovljivih izvora energije s očekivanim ulaganjima od 25 milijardi eura.

Fond vrijedan 10 milijardi eura, kojim upravlja Evropska investicijska banka, također će nuditi zajmove za projekte obnovljivih izvora energije i čistog vodika.

Zeleni vodik smatra se ključnim za postizanje evropskog cilja o dekarbonizaciji ekonomije EU do 2050. godine zamjenom fosilnih goriva u zagađujućim industrijskim procesima.

 

PROČITAJTE  UNICEF iznio zastrašujuće prognoze: Koronavirus će usmrtiti više od 50.000 mališana?

EK planira proširiti čisti promet kroz 20 milijardi eura vrijedan plan zajmova

 

Komisija planira proširiti čisti promet kroz 20 milijardi eura vrijedan plan zajmova i jamstava kojim bi potaknuli prodaju „čistih“ vozila u sljedeće dvije godine. Greenpeace je saopštio kako bi svako javno financiranje proizvođača automobila trebalo biti povezano s obavezama firmi da okončaju prodaju dizelskih i benzinskih automobila do 2028. godine.

EU također ima namjeru do 2025. godine izgraditi dva miliona stanica za punjenje “čistih“ vozila.

Autor: D. K.

Majka i kćerka se kupaju zajedno. Mama misli da je to sve OK, ali dečko se ne slaže…

Naučnici uspjeli stvoriti dosad najnapredniji oblik hibrida miša i čovjeka nazvanog ”Himera”