in

Evropa se sprema na skromnu proslavu dana pobjede nad fašizmom

Zemlje širom Evrope spremaju se za skromne proslave Dana pobjede nad fašizmom, 75. godišnjicu pobjede nad nacističkom Njemačkom

Zemlje širom Evrope spremaju se za skromne proslave Dana pobjede nad fašizmom, 75. godišnjicu pobjede nad nacističkom Njemačkom u Drugom svjetskom ratu, nakon što su brojni važni praznici otkazani zbog globalne pandemije koronavirusa.

U Berlinu su u petak planirani veliki javni događaji kod Brandenburških vrata i drugih historijskih mjesta u njemačkoj metropoli, sa stotinama hiljada ljudi koji su trebali prisustvovati ceremoniji. Međutim, javna obilježavanja su otkazana početkom aprila, a sredstva su uložena u digitalnu proslavu obljetnice.

Danu pobjede u petak će nazočiti njemački čelnici. Predsjednik Frank-Walter Steinmeier i kancelarka Angela Merkel trebali bi položiti vijence na spomen obilježju žrtvama rata i diktature u središnjem Berlinu, zajedno s drugim visokim dužnosnicima.

Velika Britanija također je imala velike planove za obilježavanje 75. godišnjice, uključujući i paradu kraj Buckinghamske palače, no većina događaja je odgođena, otkazana ili se održava online.

Očekuje se da će Westminsterska opatija održati virtualnu službu zahvalnosti od podneva, dok će britanske radiostanice u 9 sati navečer pustiti snimljeni govor kraljice Elizabete, tačno 75 godina nakon što se njezin otac George VI. 1945. godine obratio naciji radijskim govorom.

Tradicionalne komemoracije povodom Dana pobjede u Francuskoj također će se održati u smanjenom obimu zbog koronavirusa.

Predsjednik Emmanuel Macron trebao bi predsjedati ceremonijom kod Slavoluka pobjede u Parizu s visokim vojnim dužnosnicima, no svečanost je zatvorena za javnost.

Autor: D. K.

NAPETOST U BEOGRADU RASTE Kobre osiguravale skup, narod uzvikivao: Vučiću, liječi se

Lijepa Emily otvorila dušu: Imidž sam izgradila na seksepilu i koristim ga kako bih opstala