in

Europska komisija domaćin virtuelne donatoske konferencije za razvoj vakcine: Očekuje se najmanje 7,5 milijardi eura

Europska komisija domaćin je virtuelne donatorske konferencije u ponedjeljak na kojoj će se prikupljati sredstva za razvoj vakcine protiv koronavirusa i za liječenje bolesti koju on uzrokuje.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen bit će domaćin virtualnog sastanka donatora iz Bruxellesa s početkom u 15 sati po srednjoeuropskom vremenu.

Očekuje se da će se na događaju prikupiti najmanje 7,5 milijardi eura. Sredstva će se uglavnom dodjeljivati međunarodnim zdravstvenim organizacijama i istraživačkim mrežama.

 

Udruživanje resursa diljem svijeta

 

Na konferenciji među ostalima sudjeluju njemačka kancelarka Angela Merkel, francuski predsjednik Emmanuel Macron i glavni sekretar UN-a Antonio Guterres.

Prikupljenim sredstvima udružit će se resursi širom svijeta kako bi se što brže razvila vakcina i učinkovito liječenje, koji bi trebali svima biti dostupni po pristupačnim cijenama.

Merkel je tokom vikenda obećala “znatno financijsko sudjelovanje” Njemačke, a dpa predviđa da bi se radilo o stotinama miliona eura.

Ciljeve konferencije u nedjelju je podržao i papa Franjo. Unatoč nedavnim obećavajućim naznakama, mnogi istraživači ne očekuju da bi vakcina bila spremna za upotrebu prije sljedeće godine.

Autor: D. K.

DRAGAN STOJKOVIĆ BOSANAC: U kući sam Srbin, na ulici čovjek, a najviše sam poželio svoju Neretvu

Ronaldo majku iznenadio skupocjenim poklonom za Majčin dan, a ona se pohvalila na Instagramu